VWS kijkt naar wettelijke verankering afspraken gegevensuitwisseling

do 11 oktober 2018 - 08:34
Nieuws

Eind 2018 moet uit onderzoek van het ministerie van VWS duidelijk worden of er een wettelijke verankering komt voor een goede uitwisseling van medische gegevens tussen zorgaanbieders. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS, mede namens zijn collega Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) aan de Tweede Kamer. Hij reageert op vragen van Tweede Kamerleden Rutte Arno en Hermans (beiden VVD) naar aanleiding van NOS-berichtgeving over haperende digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

De NOS kwam recent met berichtgeving over hoe gebrekkig gegevensuitwisseling is tussen ziekenhuizen. Er waren honderden voorbeelden waarbij dit zorgde voor extra administratielasten en gevaar voor de veiligheid van patiënten. Daarop volgende oproepen van diverse koepel- en brancheorganisaties om hier verbetering in aan te brengen. Aan het einde van dit jaar belooft De Jonge met een brief te komen waarin een reactie staat op diverse moties zoals van Kamerleden Ellemeet en De Vries. Het gaat daarbij onder meer om de vraag of de overheid de regie van digitalisering in de zorg meer in eigen handen moet nemen en over het 'perspectief op een eventuele wettelijke verankering van digitale gegevensuitwisseling'.

‘Overheid neemt al regie bij gegevensuitwisseling’

De Jonge stelt dat de mogelijkheden van ICT om de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste zorgverlener te krijgen, beter benut kunnen worden. Hij benadrukt wel dat de overheid al regie heeft genomen. 'Ik vind het belangrijk dat zorgverleners afspraken maken over in welke taal en op welke manier zorgverleners elektronisch gegevens aan elkaar overdragen. Dit gebeurt via het Informatieberaad Zorg. Daarnaast heeft het kabinet budget beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld versnellingsprogramma’s voor informatie-uitwisseling in verschillende deelsectoren.’ In het Informatieberaad Zorg, waarin zorgpartijen en VWS vertegenwoordigd zijn, worden afspraken gemaakt over terminologie in overdracht en waar nodig ook over de technische standaarden. Zo zijn er volgens De Jonge afspraken over een basisset van gegevens die met de patiënt meereist bij overdracht, over medicatie-informatie en over verpleegkundige overdracht. ICT-leveranciers moeten die afspraken inbouwen in de systemen. De zorgverleners – vaak op koepelniveau - zijn daarvoor de contracterende partij.

Eind 2018 duidelijkheid over regulering

Of de overheid hierin meer regie zou moeten nemen is eerder aan de orde geweest in het Algemeen Overleg van 30 mei 2018 en vormt ook onderwerp van diverse moties. Of deze regie de vorm krijgt van regulering, zal uiterlijk eind dit jaar duidelijk moeten worden. Dan komt de conclusie beschikbaar van onderzoek van VWS naar de vraag of het nodig is het naleven van afspraken rondom elektronische gegevensuitwisseling wettelijk te verplichten, zoals eerder bijvoorbeeld gebeurde bij de invoering van het Implantatenregister (LIR). Hoe de digitalisering van gegevensuitwisseling vordert in de zorg, wordt gecontroleerd door de IGJ. Volgens de minister zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de in 2017 begonnen inspectiebezoeken op het gebied van e-health (waaronder alle zorg-ICT valt) voortzetten. In mei dit jaar bleek dat er nog een en ander aan verbeteringen nodig is. De IGJ maakt de resultaten van afzonderlijke inspectiebezoeken openbaar via haar website, zodat ook andere zorginstellingen hieruit lering kunnen trekken. Daarnaast voert de inspectie op basis van meldingen haar toezicht uit. De Jonge: 'Het is de verantwoordelijkheid van het veld en de bestuurders van de zorginstellingen om ICT op een juiste en veilige wijze in te zetten.'   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!