Wetenschappers berekenen groei coronavirus uitbraak

di 17 maart 2020 - 10:12
Coronavirus_computer_wetenschap
Onderzoek
Nieuws

Door populatiegroeimodellen toe te passen op wereldwijde corona-gegevens, kunnen Eindhovense datawetenschappers het verwachte aantal nieuwe infecties en sterfgevallen door het coronavirus voor de nabije toekomst berekenen. Voor zes landen - China, Zuid-Korea, Iran, Italië, Frankrijk en de VS - proberen ze de meest nauwkeurige dagelijkse voorspelling te maken, één tot drie dagen vooruit. Voor sommige landen schatten ze ook het maximale aantal bevestigde infecties.

Op korte termijn is dit waarschijnlijk ook voor Nederland mogelijk. Met behulp van de nieuwe dagelijkse gegevens worden de modellen voortdurend verbeterd. Dit maakt de geschatte aantallen betrouwbaarder. De coronavirus-voorspellingen worden dagelijks, op deze website, geüpdatet.

Nederlandse coronavirus voorspelling

16 maart was de eerste dag dat onderzoekers een dagelijkse voorspelling konden doen voor het aantal infecties in Nederland. Verwacht werd een stijging van 21 procent, tot een totaal van 1379 bevestigde coronagevallen. Daarbij werd benadrukt dat het een prognose betrof. Een voorspelling voor een langere periode is vooralsnog niet mogelijk. Dat heeft te maken met recente wijzigingen in het toetsbeleid van de Nederlandse overheid.

Uiteindelijk, volgens metingen en meldingen van het RIVM, kwam het totaal aantal positief geteste coronavirus gevallen in Nederland, per 16 maart, uit op 1413. Daarmee week de voorspelling van de Eindhovense wetenschappers ruim 2 procent af van de werkelijkheid. De eerste vijf dagen dat voorspellingen gedaan werden voor de eerder genoemde landen lag de nauwkeurigheidscore van de voorspellingen in 85 procent van de voorspellingen binnen een foutmarge van 5 procent.

"Wij wetenschappers moesten iets doen!"

"Onderzoekers over de hele wereld analyseren de groei van corona-infecties, maar het maken van nauwkeurige voorspellingen is best lastig", zegt Edwin van den Heuvel, hoogleraar statistiek aan de TU Eindhoven. Samen met twee collega's gebruikt hij zijn kennis van statistieken en groeicurven om berekeningen uit te voeren op de corona gegevens. "Wij zijn data-wetenschappers, daar moesten we iets mee doen", licht hij verder toe.

Voor de vier zwaarst getroffen landen (China, Italië, Zuid-Korea en Iran) kunnen ze inmiddels met een nauwkeurigheid van 81 procent drie dagen van tevoren een schatting maken van het aantal nieuwe infecties en sterfgevallen door het virus. Van den Heuvel verwacht deze of begin volgende week ook betrouwbare gegevens voor landen als de Verenigde Staten en Nederland te kunnen produceren. De eerste Nederlandse voorspellingen die gisteren gedaan werden zijn een stap in de goede richting.

"We blijven ons model verbeteren, zodat we ook enkele dagen vooruit kunnen voorspellen", aldus Van den Heuvel. Bovendien zullen ze kijken naar het effect van maatregelen en de structuur van de bevolking in China om de huidige maxima te verklaren. “Hiermee hopen we te kunnen voorspellen waar het maximum voor andere landen zal zijn, zodat we weten hoeveel mensen er in totaal besmet zullen worden of zullen overlijden als gevolg van het virus”, zegt Van den Heuvel.

Bevolkingsmodellen van Verhulst

Van den Heuvel vertrouwde op de beroemde logistieke functie die rond 1845 door de Belgische wiskundige Pierre Francois Verhulst werd ontwikkeld. Deze functie beschrijft hoe een populatie in de tijd groeit, in een S-vorm: in het begin groeit de populatie langzaam, gevolgd door een steeds groter wordende populatiegroei, die vervolgens tot een maximum afvlakt.

Ze hebben dit bevolkingsmodel voor het eerst toegepast op gegevens uit China. "Het totale aantal besmettingen in de provincies in China bleek die logistieke groei heel precies te volgen", zegt Van den Heuvel.

De Chinese gegevens konden gebruikt worden om het voorspellingsmodel kalibreren en vervolgens schattingen te corrigeren voor het maximale aantal nieuwe infecties en sterfgevallen in andere landen. "De voorspellingen bleken juist voor Iran, Italië en Zuid-Korea."

E-health coronavirusoplossingen verzameld

ICT&health lanceerde gisteren een website waarop elke partij die een werkende oplossing heeft voor zorg op afstand informatie over deze oplossing kan plaatsen. Met dit overzicht wil ICT&health bijdragen aan het snel en breed beschikbaar komen van toepassingen die een alternatief bieden voor fysieke zorg zoals consulten. 

Voor zorgmedewerkers en professionals is al enige tijd een online informatieplatform rondom het coronavirus beschikbaar.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!