Wetenschappers roepen op tot investeringen in AI

do 21 juni 2018 - 12:56
AI-wetenshap-EU.1
AI
Nieuws

150 vooraanstaande wetenschappers uit meer dan 20 landen willen dat de Europese Commissie meer vaart zet achter de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie (AI). Alleen door meer investeringen te doen, kan Europa gelijke tred houden met de VS, Canada en China. De wetenschappers pleiten nu voor de oprichting van een gemeenschappelijk Europees laboraturium onder de naam Confederation of Laboraties for Artificial Intelligence Research in Europe (CLAIRE).

In het document, opgesteld door Holger Hoos (Universiteit Leiden, Nederland), Morten Irgens (Oslo Metropolitan University, Noorwegen), and Philipp Slusallek (German Research Center for Artificial Intelligence, Duitsland), wordt het belang van AI voor de komende jaren onderstreept. De auteurs stellen dat AI inmiddels wereldwijd wordt erkend om zijn vermogen innovatie te bewerkstelligen en economieën concurrerend te maken. De wetenschapper wijzen onder meer op de vooruitgang die de VS en Canada al op dit terrein hebben geboekt door in vroeg stadium te investeren in AI-technologie. Investeringen waren afkomstig van zowel de overheid als de private sector.

Expertise in Europa houden

CLAIRE wordt naast de initiatiefnemers ondersteunt door een groot aantal experts uit de AI-sector. Het gaat om onder meer 120 fellows van de European Association for Artificial Intelligence (EurAI), 9 voorzitters (huidig en voormalig) van EurAI. En om 22 fellows afkomstig van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en de Association for Computing Machinery (ACM). Eén van de initiatiefnemers Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit Leiden, vreest dat wanneer Europa de krachten niet bundelt, de VS en China er met het talent vandoor gaan. Tegenover de NOS spreekt Hoos van een ‘braindrain’ en volgens hem zou een Europese AI-instituut tegenwicht kunnen bieden aan concurrerende economieën. Hij verwijst daarbij naar het voorbeeld van het in Zwitserland gevestigde CERN (fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes).

Brede Europese samenwerking

De Europese Commissie (EC) kondigde in april van dit jaar plannen aan om meer te gaan investeren in AI. De EC wil onder meer nog voor het einde van dit jaar ethische richtlijnen voor AI gaan formuleren. Ook moet een AI-on-demand platform worden ontwikkeld waarop AI-bronnen worden ontsloten en wil de EC een actieve rol gaan spelen bij het financieel ondersteunen van R&D en start-ups. Enkele weken voor de bekendmaking van de plannen ondertekenden 25 Europese lidstaten een samenwerkingsverband om AI in één Europese strategie te vatten. Ook Nederland is bij de samenwerking betrokken.   Meer weten over AI-technologie, overige innovaties én de implementatie daarvan in de zorg? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.