Het is goed dat bestuurders van zorgaanbieders vooral gericht zijn op het zorgproces, maar tegelijkertijd is er onvoldoende aandacht voor onderliggende systemen. Dat zegt Laurens van der Tang, CEO van het Nederlandse VitalHealth Software, in een interview met smarthealth. Volgens de topman ligt de focus nu nog teveel op ‘individuele eilanden’.
Het probleem manifesteert zich voornamelijk in grotere samenwerkingsverbanden tussen zorgverleners zoals huisartsen. Die werken vaak in zorggroepen waarin iedere deelnemer te maken heeft met een veelheid aan softwaresystemen. Dat leidt op den duur tot versplintering, denkt Van der Tang. Ook liggen de kosten voor ICT daardoor onnodig hoog.Groei regionale platformen
Volgens Van Der Tang kent Nederland een aantal specifieke uitdagingen. Daarbij valt te denken aan onder meer de trend van zelfzorg en (gedwongen) samenwerking tussen zorgaanbieders en gemeentes, maar ook de verschuiving van zorg van ziekenhuizen naar huisartsen. Hierdoor gaan betrokken partijen steeds meer op regionaal niveau communiceren – via eigen systemen - en ontbreekt het aan overkoepelende aansturing.VitaHealth lanceerde eind vorig jaar een nieuwe generatie van zijn Keten Informatie Systeem (KIS). Het bedrijf zegt hiermee te willen anticiperen op de transitie van ketenzorg naar integrale regiozorg. Het VitalHealth KIS 3.0 is te integreren met bestaande e-health-interventies in de ggz en met e-Vita, platform voor zelfzorg.
De eerste generatie KIS-systemen richten zich hoofdzakelijk op individuele zogeheten zorgpaden zoals de behandeling van specifieke aandoeningen. KIS ontwikkelde zich later tot een systeem waarbij steeds meer functies voor multidisciplinair werken werden geboden. In de loop der jaren zijn volgens Van Der Tang “vele tientallen miljoenen” in de ontwikkeling van het platform gestopt.