Ziekte-tv en –podcasts

ma 19 maart 2018 - 10:59
ziektetv1_ParkinsonTV
eHealth
Blog

Een eigen ziekte specifiek tv-kanaal on online-net tot een talkshow aan toe? Of een actualiteiten / documentaire podcast? Het past allemaal prima in de moderne multikanaalsbenadering van de klant / patiënt. Je bereikt als zorgverlener de doelgroep vaak veel beter dan gedacht. En de populariteit van ‘ziek-tv’ en podcast s zijn flink stijgende. Ook in Nederland worden hiervoor al de eerste schreden gezet.

Van netwerk naar tv

Veelal bestaat er al een eigen netwerk omtrent een bepaalde ziekte of aandoening. Dit zowel uit de hoek van patiëntenverenigingen en behandelaars als onderzoekers en farmacie. De daaruit oppoppende interessante informatie voor de patiënt kan je behalve op websites en in nieuwsbrieven ook prima te presenteren als talkshow, praatprogramma of rapportages. Je ziet steeds meer live streaming video naast de ingeblikte programmafiles. Bij de podcasts, een gesproken documentaire zonder beeld, gaat het om gemakkelijk te downloaden geluidsbestanden. Dat kan via de eigen ziektewebsite of SoundCloud.

Structuur

Een beproefde formule is die van het uitzenden als talkshow. Er zijn een redactie, vaste presentator, opstelling in de studio en voor de doelgroep interessante gasten. Die gasten zijn veelal experts op het desbetreffende ziektegebied, ervaringsdeskundigen en behandelaars.  Bekende persoonlijkheden die het ook hebben trekken de belangstelling van kijkers. Het live beantwoorden van publieksvragen is heel aantrekkelijk. Uitzending op vaste (geprogrammeerde) tijden maakt het programma bekend en regelmatig te volgen. Een treffend voorbeeld van deze vorm is ParkinsonTV van het Radboud Ziekenhuis ibn Nijmegen. Andere onderwerpen zijn ALS, ziekte van Lyme, overgewicht, ADHD en de reportages over de katwijkse ziekte,

Tegenwicht

Regelmatig duiken er allerlei hypes en innovaties in de pers op die patiënten hoop geven. Al snel vertroebelt dan het kritisch inzicht en klampt men zich helaas te vaak aan dubieuze stroomhalmen vast. Zo ging er bij stamceltherapie het nodige mis. Die is vaak nog onvoldoende uitgerijpt en de resultaten zijn onvoldoende bewijzend. In een tv-programma of podcast kan er kritisch naar de nieuwe ontwikkelingen gekeken of de waarde er van genuanceerd worden. Een waar tegenwicht dat de patiënten helpt om een verantwoorde keuze te maken.

Betere kwaliteit van leven

Zien eten doet eten. Dat geldt ook voor het kijken hoe anderen met een ziekte of gebrek omgaan. Daarbij valt veel te leren en te ervaren. In feite een geprofessionaliseerde vorm van edutainment. Waarom bieden verzekeraars dat nu eigenlijk niet standaard aan? Het verstandig omgaan met geeft nogal eens een aanmerkelijk verbetering van het leven dan alleen het verstrekken van hulpmiddelen en medicijnen. Aan de andere kan kan het zien van het effect bereikt met ondersteunende (hulp-)middelen ook zijn dat de cliënt hen gaat gebruiken. E-health in het smart carehome is daar een goed voorbeeld van.

Tv-maken

Het produceren van ziekte-tv komt neer op een goede programmaformule en de juiste apparatuur. Een vaste vorm met telkens een of twee uitspringende onderwerpen voldoet meestal prima. Maak het niet te lang en op niveau van de kijker(s). Een aardige aanvulling vormt jet koppelen van Vlogs als nadere uitwerking in de praktijk e/of het vervolg op de gebrachte onderwerpen. Geschikte 2K of 4K videocamera’s (camcorder, systeemcamera’s) zijn niet duur meer. Wel op statief zetten! Met voordelige streaming-kastjes zit je zo online op gratis of betaalde (abonnement) websites. Zorg voor een vaste opmaak met logo, begintune, studio-inrichting en aftiteling.

Podcasts maken

Oriënteer je eerst eens op andere postcasts van bijvoorbeeld een nieuwszender. Hoe werkt dat met een begintune en de opbouw van de reportage? Werk vervolgens het eigen onderwerp naar een reportageverhaal uit. De combinatie van een goede geluidsrecorder (handheld en met SD-kaartje) voorzien van een spraakmicrofoon en standaard zorgen voor de geslaagde opname. Liefst in een geluidsarme ruimte hoewel opnemen op locatie ook zo zijn charme heeft. Zijn de reportagefragmenten opgenomen knip en plak deze dan met een programma voorgeluidsmontage. Bijvoorbeeld het gratis Audicity. Exporteren naar een geschikt MP3- of WAV-formaat. En dan naar de SoundCloud of Website waarevan de luisteraar deze kan downloaden. De redactie hoort graag van initiatieven voor ziekte-tv en –podcasts in den lande via redactie@icthealth.nl