Ziektedetectie met Nano Pleister - Nieuwsoverzicht van 21 september

ma 4 januari 2016 - 12:28
pleister
Apps
Nieuws

Verder in het nieuws oa: Japanse robot brutaler voor VS - 165000 health Apps - Deel dit nieuws met #ehealth of #icthealth

Ziekte detectie met Nano Pleister

Australische onderzoekers hebben een pleister ontwikkeld waarmee ziektes opgespoord kunnen worden. De pleister heeft ontelbaar veel micronaaldjes waarvan je niet voelt dat ze je huid binnendringen. Om zijn werk te doen, moet de pleister wel een uur gedragen worden. De pleisters zijn nu nog verguld en alleen op muizen getest. De onderzoekers willen een goedkopere versie van plastic maken voor mensen en hebben daarvoor geld gekregen van de Australische National Health and Medical Research Council . U vindt het artikel in de Sydney Morning Herald.

Japanse robot Pepper krijgt pittiger karakter voor de VS

In juni kwam in Japan robot Pepper op de markt. De eerste duizend stuks werden binnen een minuut verkocht. Pepper is bedoeld om mensen gezelschap te houden en zou bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij ouderen. Voor de Amerikaanse markt krijgt Pepper een pittiger karakter, schrijft MIT Technology Review. De Japanse cultuur is nogal gericht op schattigheid (Kawaii). Daarom is de japanse versie erg beleefd en maakt hij(?) regelmatig een buiging. De versie voor de Amerikaanse markt deelt high fives uit en maakt bijdehante grappen. Wij kunnen niet wachten op de ongetwijfeld horkerige Nederlandse versie, die over het weer klaagt en alles duur vindt... Kijktip: de documentaire Ik ben Alice is in dit kader zeker de moeite waard om (weer) te bekijken.

165000 Health Apps

Op dit moment zijn er 165.000 Health Apps beschikbaar voor Smartphonegebruikers. Alleen al voor het iOS van Apple zijn er 90.000 - een verdubbeling in de laatste twee jaar. Niet alle Apps zijn populair; veertig procent van de Apps is minder dan 5000 keer gedownload. Dit heeft het IMS Instutitute for Healthcare Informatics onderzocht. Ondanks het enorme aanbod, zijn sommige artsen terughoudend met het voorschrijven van Apps: Dr. Robert Wergin gebruikt bijvoorbeeld zelf wel een App om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten. Maar hij is nu vooral bezig om vertrouwd te raken met Apps én hij wil graag meer bewijs zien dat de Apps daadwerkelijk bijdragen aan een betere gezondheid.

Resistentie tegen Antibiotica in interactieve kaart

Resistentie tegen antibiotica is een groeiend probleem dat tot terechte zorgen bij artsen en wetenschappers leidt. Het CDDEP (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy) heeft nu data over antibioticagebruik en -resistentie samengebracht in een interactieve kaart. Behalve de verschillende kaarten zijn er ook grafieken die bijvoorbeeld de trends laten zien per land. Wired magazine sprak met Ramanan Laxminarayan directeur van het CDDEP. "Het is een groeiend probleem in de ontwikkelingslanden. En het zal eerst nog veel erger worden voor het verbetert." Het centrum is de afgelopen jaren druk geweest om de data te vergaren uit deze landen. Vaak was dat lastig, maar "het geeft wel waardevolle, publieke inzichten," aldus Laxminarayan. Universiteit Twente doet onderzoek naar de mogelijkheden om communicatie over dit onderwerp te verbeteren. In het komende nummer van ICT&health magazine leest u wat de huidige bevindingen zijn.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!