ZorgDomein vereenvoudigt koppeling patiëntendossier met verwijssysteem

vr 1 december 2017 - 16:33
tablet-verpleegster_edited
Databeschikbaarheid
Nieuws

Uitwisselingssysteem ZorgDomein heeft de koppeling tussen patiëntendossiers en verwijssystemen vereenvoudigd. De aanbieder stelt dit gerealiseerd te hebben door het toepassen van de nieuwe FHIR-koppeling. Daarmee wordt het gebruik van de koppeling toegankelijk voor meer zorgverleners. Fysiotherapeuten die het EPD softwaresysteem voor paramedici Fysiomanager gebruiken, werken sinds deze maand als eerste met de nieuwe FHIR-koppeling.

ZorgDomein is in Nederland naar eigen zeggen de meest gebruikte manier om patiënten digitaal te verwijzen. Zo zouden negen op de tien huisartsen het systeem gebruiken. ZorgDomein heeft daarbij een koppeling met de meeste informatiesystemen, zowel bij de huisarts (of andere verwijzer) als bij de ontvanger: een zorginstelling of praktijk. Met zo’n koppeling kan de huisarts relevante patiëntgegevens met de verwijzing meesturen, die de zorginstelling automatisch in het eigen informatiesysteem kan verwerken.

Toepassing HL7 FHIR-standaard

De bouw van een koppeling tussen dossiers en verwijssystemen is over het algemeen tijdrovend en duur, reden waarom het gebruik ervan beperkt is tot grotere zorginstellingen.  ZorgDomein stelt daar nu verandering in te brengen met de nieuwe koppeling, ontwikkeld op basis van de webgebaseerde op de HL7 FHIR. De standaard is gebaseerd op webtechnieken. Een koppeling maken zou nu een kwestie van minuten zijn. Prettig voor de leverancier van het informatiesysteem en voor de zorgverlener, die de koppeling zelf kan activeren zonder hulp van een servicedesk, stelt ZorgDomein-CEO Walter Balestra. Snelle en foutloze informatie-uitwisseling komen nu binnen handbereik van een groot aantal zorgverleners: niet alleen in de eerste lijn, maar ook de sectoren VV&T en de GGZ.

Koppeling bruikbaar voor eerstelijns zorgverleners

De snelheid en het gemak van de FHIR-standaard maken de koppeling nu ook bereikbaar voor eerstelijns zorgverleners, zoals paramedici en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Fysiomanager, een EPD-softwaresysteem voor paramedici, heeft daarin de primeur: sinds eind november beschikken alle op ZorgDomein aangesloten fysiotherapeuten over een koppeling op basis van FHIR. Directeur Peter de Boer van Fysiomanager stelt dat bouwen met FHIR wel een aparte tak van sport is, zelfs voor een cloudapplicatie als Fysiomanager. “Maar met de nodige ondersteuning van ZorgDomein ging het uiteindelijk toch vlot. En ik krijg erg enthousiaste reacties van praktijken die ermee werken.” FHIR, de nieuwste standaard van standaardenorganisatie HL7, wint volgens ZorgDomein wereldwijd snel aan populariteit. In Nederland zou het programma MedMij, dat de bouw van de persoonlijke gezondheidsomgevingen faciliteert, de standaard al omarmd hebben. Verder zijn momenteel 18 leveranciers van informatiesystemen op basis van FHIR een koppeling met ZorgDomein aan het bouwen. Naar verwachting gaat de FHIR-koppeling van Nedap Healthcare eind november live.

Over ZorgDomein

ZorgDomein is in 2000 opgericht door Walter Balestra en had als doel het ziekenhuisbezoek efficiënter te maken voor arts en patiënt. In 2016 verwerkte het bedrijf 4,5 miljoen verwijzingen. Zorgdomein biedt een landelijke infrastructuur die met name gebruikt voor het verwijzen van huisartspatiënten naar ziekenhuizen. Verder is er sinds kort ZorgDomein Lokaal. Waar ZorgDomein zich richt op tweedelijns verwijzingen, focust ZorgDomein Lokaal zich sinds april 2017 op de eerstelijnszorg. Op het platform kunnen eerstelijns zorgaanbieders hun zorgaanbod tonen, met als doel dat huisartsen beter inzicht krijgen in het aanbod van vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en paramedici in de omgeving. Sinds eind mei 2017 is er een op de zorg gerichte messenger-app via ZorgDomein beschikbaar: ‘ZorgDomein Patiëntoverleg’. De online messenger dienst is volgens aanbieder Zorgdomein uitgebreid getest in Rotterdam en Nijmegen. Andere aanbieders op deze markt zijn onder meer KPN Zorg Messenger.