Tien zorginstellingen in de regio Zuid-Holland en Zeeland gaan via Zorgplatform intensiever met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen. Dat maakt onder meer het Erasmus MC bekend. De samenwerking tussen de tien zorgorganisaties sluit volgens de initiatiefnemers aan bij de ambitie van de overheid, die met stimuleringsprogramma’s en wetgeving inzet op betere samenwerking en elektronische gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en patiënten.
De ziekenhuizen stellen dat door de afspraken gegevensuitwisseling veilig en snel kan plaatsvinden. Patiënten hoeven niet meer bij de ene zorginstelling hun medisch dossier op te vragen en mee te nemen naar de andere zorginstelling. Ook wordt voorkomen dat beeldverslagen en onderzoeken opnieuw moeten worden gedaan. Dit moet bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek.
Behalve beelden wisselen de ziekenhuizen voortaan gegevens op basis van de basisgegevensset zorg (BgZ) met elkaar uit - als de patiënt hiervoor toestemming geeft en als er een behandeling plaats vindt. Het gaat om informatie over zaken zoals medicijngebruik, allergieën, zwangerschap of huidaandoeningen.
Nu worden dergelijke gegevens vaak nog per fax, cd of dvd uitgewisseld of komen zij niet, onvolledig of te laat aan. Vorig jaar en dit jaar werd regelmatig vanuit de zorgsector gewezen op de negatieve gevolgen hiervan voor patiënten en zorgprofessionals.
Samenwerking steeds belangrijker
Bestuurders van de tien zorgorganisaties die bij het initiatief voor gegevensuitwisseling betrokken zijn, hebben op 10 oktober 2019 hun handtekening gezet onder de samenwerking. Mark Janssen, lid raad van bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland en voorzitter van de regionale ICT adviesraad, benadrukt dat samenwerking in de zorg steeds belangrijker wordt, omdat patiënten vaak bij meerdere zorgaanbieders zorg afnemen.
“Met dit initiatief kunnen aangesloten zorgorganisaties patiëntgegevens makkelijk met elkaar uitwisselen via één goed beveiligd systeem, dat integratie biedt met bestaande zorgsystemen. Door bundeling van krachten beheersen we de hoge kosten voor infrastructuur en minimaliseren we risico’s op datalekken.”
David Voetelink, vice-voorzitter raad van bestuur Erasmus MC voegt hieraan toe dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners de zorg voor patiënten beter, goedkoper en sneller maakt. “De stap die we nu hebben genomen is, naast het reeds bestaande uitwisselen van beelden via XDS in onze regio, belangrijk voor de samenwerking tussen de artsen en verpleegkundigen van de aangesloten instellingen. Zo werken we in de Rotterdamse regio aan verbetering van de zorg.”
Veilige uitwisseling
Zorgplatform van EPD-leverancier ChipSoft is een open uitwisselingssysteem, gebaseerd op landelijke en internationale standaarden. Via het platform moeten patiëntgegevens vanuit het elektronisch patiëntendossier eenvoudig, veilig en gestructureerd worden uitgewisseld tussen zorginstellingen. Het platform wordt in Zuid-Holland door de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep al toegepast voor uitwisseling van gegevens tussen EPD en thuismonitoringtoepassingen.
De via Zorgplatform samenwerkende zorgorganisaties in de regio zijn:
- Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.
- Albert Schweitzer ziekenhuis.
- Erasmus MC.
- Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
- IJsselland Ziekenhuis.
- Ikazia Ziekenhuis.
- Maasstad Ziekenhuis.
- Spijkenisse Medisch Centrum.
- Franciscus Gasthuis & Vlietland.
- Rivas Zorggroep.
Integratie via Zorgplatform
In augustus maakten ChipSoft en Luscii (leverancier van e-health toepassingen) bekend dat zij via Zorgplatform een integratie tot stand hebben gebracht van de functionaliteiten van de Luscii-app in het HiX-EPD. Het doel is om patiëntgegevens realtime te gaan delen tussen zorgverleners onderling en met de patiënt zelf.
De Reinier Haga Groep (Zuid-Holland) kondigde in februari 2018 aan dat het Zorgplatform in gebruik nam. De drie ziekenhuizen die onder de groep vallen (Reinier de Graaf, Haga en Langeland), hebben in de maanden na de aankondiging uitgetest hoe de integratie werkt tussen hun EPD en het cVitals-thuismeet-systeem van Luscii (toen nog onderdeel van FocusCura).