Digitale spraakassistenten zijn in opmars, ook in de zorg. Dat blijkt uit een nieuwe studie van DRG Digital. Volgens het onderzoek maakt inmiddels 1 op de 5 artsen in Europa gebruik van een digitale spraakassistent waaronder Apple’s Siri, Alexa van Amazon en Google Assistant. Het onderzoek werd gehouden onder artsen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (EU5).
Meer dan de helft van de artsen in de EU5 geeft aan interesse te hebben in een digitale spraakassistent in de praktijk of hebben deze al ingezet. 17 procent heeft de digitale spraakassistent al opgenomen in de praktijk en 38 procent van de artsen ziet toekomstig gebruik ervan wel zitten, aldus de
studie van DRG. Met merendeel gebruikt Siri van Apple, Alexa en Google Assistant worden in mindere mate gebruikt.
De cijfers tonen volgens het marktonderzoeksbureau aan dat de toegevoegde waarde van digitale spraakassistenten steeds meer wordt erkend. Zo kunnen zij artsen helpen bij het zoeken naar informatie over ziekten en patiënten, maar ook kunnen zij agenda’s raadplegen en richtlijnen voor behandelingen opzoeken. Verder worden digitale spraakassistenten ingezet om zelf handsfree met collega's te kunnen overleggen.
Perceptie spraakassistent sterk veranderd
Zo’n twee jaar geleden was die perceptie totaal anders, zo bleek destijds uit onderzoek door Universiteit van Californië en Stanford University. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek was dat er wat medische informatie betreft nog veel schort aan de kunstmatige intelligentie van digitale spraakassistenten. Juist de voorbije jaren investeerden technologiegiganten flinke bedragen in AI om innovatieve diensten te kunnen ontwikkelen.
Legio voordelen
Digitale spraakassistenten, die door de tijd slimmer zijn geworden, kunnen artsen ondersteunen bij de verwerking van de exponentiële groei van medische data. In de VS bijvoorbeeld spenderen artsen per dag gemiddeld zo’n 4 uur aan het checken en bijhouden van elektronische patiëntendossiers versus gemiddeld 2,8 uur in 2014.
Een ander voordeel van digitale spraakassistenten
zoals Alexa is de tijd die vrijkomt voor interactie met de patiënt. Bezoeken worden efficiënter waardoor meer afspraken per week kunnen worden afgewikkeld. Volgens DRG verwerken artsen die gebruik maken van digitale spraakassistenten gemiddeld 105 bezoeken per week. Bij artsen die het zonder dit hulpmiddel doen, ligt het gemiddelde op 96 bezoeken.