Apothekers gebruiken beveiligde zorg-app Siilo steeds vaker

vr 25 mei 2018 - 19:21
KNMG_Siilo
Apps
Nieuws

Apothekers die de gratis, beveiligde messenger-app Siilo gebruiken, versturen maandelijks zo’n 45.000 berichten. En ze zijn actief in ruim 80 groepen (ideaal voor casuïstiek). Dit blijkt volgens apothekersclub KNMP uit gegevens van Siilo. “De cijfers tonen dat apothekers elkaar en andere zorgprofessionals weten te vinden via de app,” zegt Frans Moss, Data Protection Officer voor brancheorganisatie KNMP. “Het is bovendien een mooie tool als je aan de verplichtingen van de AVG wilt voldoen.”

Door samen te werken via het beveiligde berichtenplatform Siilo moet worden voorkomen dat patiënteninformatie verstuurd wordt via minder beveiligde platformen als Whatsapp of e-mail. Zo is volgens brancheorganisatie KNMG WhatsApp ook na het toevoegen van encryptie nog niet afdoende beveiligd om te voldoen aan de privacy-eisen op het gebied van medische en andere patiënt-gegevens.

KNMP-netwerk op Siilo

KNMP introduceerde in november 2017 een virtueel ledennetwerk via Siilo. Het KNMP-ledennetwerk op de beveiligde zorg-app bevordert intercollegiaal overleg binnen de zorgketen. Leden blijven via het netwerk snel en actueel op de hoogte van urgente zaken. De app biedt de mogelijkheid om patiëntgegevens op een veilige manier over te dragen. Apothekers kunnen na registratie met ID en BIG-nummer contact leggen met artsen en andere BIG-geregistreerde zorgprofessionals. Aangemelde zorgprofessionals zijn vindbaar op naam en op specialisme. Telefoonnummers zijn niet nodig. Apothekers die niet BIG-geregistreerd zijn, kunnen binnen het KNMP-netwerk contact leggen met alle daar aangemelde collega’s. 

Realtime KNMP nieuws via app

Daarmee biedt Siilo, met inmiddels 60.000 geverifieerde gebruikers, de mogelijkheid tot beveiligd online intercollegiaal overleg binnen de zorgketen, zowel intra- als extramuraal.  De op Siilo aangehaakte KNMP-leden (nu bijna 2500) blijven via het ledennetwerk bovendien op de hoogte van recalls en ander nieuws van de KNMP. Siilo wordt ook elders in de zorg gebruikt. Zorgverleners in de eerste, tweede en derde lijn kunnen in de regio Delft Westland Oostland en Nieuwe Waterweg Noord (Zuid-Holland) sinds enige tijd communiceren en gegevens uitwisselen via het Siilo-platform. De 850 betrokken artsen en andere zorgverleners kunnen bijvoorbeeld onderzoeksuitslagen meteen delen.

Veilig overdragen patiëntgegevens

De zorg-app biedt de mogelijkheid om patiëntgegevens op een veilige manier over te dragen. Desgewenst is het mogelijk om patiëntgegevens te ‘blurren’. Zo kan intercollegiaal overleg plaatsvinden over een casus met inachtneming van de privacy van de patiënt. De app is te downloaden via Google Play (Android) en de Apple App Store (iPhone). Siilo voldoet aan de KNMG-scorekaart voor veilige apps. Zorgprofessionals kunnen Siilo conform de WGBO en Wbp (binnenkort opgevolgd door de AVG) veilig gebruiken voor online intercollegiaal overleg, bijvoorbeeld over receptwijzigingen. De ontwikkelaar heeft de benodigde maatregelen getroffen om functionaliteiten correct en veilig uit te voeren. Zo slaat Siilo berichten, foto’s en video’s versleuteld bij de verzender en ontvanger op. Afbeeldingen belanden niet in de persoonlijke fotorol. Foto’s die via Siilo zijn geanonimiseerd, kunnen veilig worden gedeeld. De anonimisering is onomkeerbaar. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!