Artificial Intelligence (AI) is een buzzword dat inmiddels al enkele jaren binnen de gezondheidszorg rondzingt. De laatste jaren groeien de verwachtingen over AI, maar de ontwikkelingen gaan buiten het ziekenhuis sneller dan daarbinnen.
Hoewel zorgverleners het gebruik van AI vaak spannend vinden, laten de jonge zorgprofessionals van Werkgroep Zorg 2025 zich graag inspireren. Tijdens hun jaarlijkse Raad van Inspiratie hebben Joanna Kaplon, Lizzie Munk en Joukje Deinum een event georganiseerd waarbij onder leiding van Karine van ’t Land levendig van gedachten werd gewisseld over de kansen en bedreigingen van AI. Interactieve presentaties werden gegeven door sprekers van drie zorggerelateerde AI-bedrijven: Michael de Neree tot Babberich (Pacmed), Theodor Poels & Timo Brakenhoff (Ynformed) en Ory Six (Quantib).
Mijn opening die avond was een mooi voorproefje voor de presentaties komende week in Helsinki op de Europese HIMSS / Health2.0 conferentie de basiswaarden voor de dokter (eed van Hippocrates) ‘ik beloof de patiënt zijn of haar zorg en gezondheid aan me toe te kunnen vertrouwen.’ De vertaling voor de dokter van vandaag werd goed ontvangen door het publiek: ‘ik zal de beschikbare technologie inzetten, zorginformatie (data) waardevol maken, ter beschikking stellen ten behoeve van patiënt en kennisnetwerk van collegae zorgverleners en bovendien vertrouwelijk behandelen’. Een belangrijke basis voor de ‘data driven doctor’, klaar om te werken in een zorglandschap 4.0.
Nieuwe uitdagingen zorgprofessionals
Dat hier ook nieuwe uitdagingen voor een zorgprofessional liggen, werd wel duidelijk tijdens de avond: want als we AI willen gebruiken, zal informatie waarvan wordt uitgegaan betrouwbaar moeten zijn. Sterker nog, Michael gaf aan dat de nauwe samenwerking van data scientists en zorgprofessionals in praktijk zelfs leidt tot meer inzicht bij artsen in de toegevoegde waarde van hun data. Artsen zien dat deze combinatie (goed vastgelegde data en machine learning) hen de mogelijkheid biedt om betere en persoonsgerichte zorg te leveren. Dat was een reden voor mij even weg te dromen: zou machine learning als katalysator kunnen gaan optreden voor een betere zorginformatieuitwisseling (interoperabiliteit)?
Toch bleek ook dat er veel obstakels zijn voor het gebruik van AI. Niet alleen op het gebied van datakwaliteit, maar ook inzake privacy, certificering, implementatie en financiering. Bovendien blijkt AI nieuwe vragen op te roepen, zoals: ‘‘Hoe moet je als zorgverlener omgaan met een AI-toepassing als deze er eenmaal is en hoe acteer je als zorgorganisatie op deze nieuwe inzichten?’ Deze logische, maar complexe vraagstukken kwamen ook naar voren bij de ontwikkeling van het model dat, dankzij text mining, vroegtijdig hoog risico op kindermishandeling kan signaleren.
Leg het vast in algoritmes!
Maar er zijn ook mooie kansen! Onder andere bij de volgende interessante toepassing: een beslissingsondersteunende tool die zorgprofessionals helpt bij het tijdig inplannen van multidisciplinaire overleggen om onder- of overbehandeling te voorkomen. Dat zijn zaken waar je je op verheugt als arts, je laten ondersteunen door technologie! Uiteindelijk sloot Ory af met een oplossing waarvan vele artsen dromen: hoe geef ik als arts tegen mijn pensioen de jaren opgebouwde waardevolle medische expertise aan de volgende generatie door? Het antwoord kunt u nu raden: leg het vast in algoritmes! Zij kon al diverse toepassingen van AI in de radiologie tonen zoals het verbeteren van het diagnoseproces van borstkankerscreening en prostaatkanker met MRI.
Het vertrouwen in de toepassing, in de kennis wanneer je het kan toepassen, maar vooral ook wanneer dit niet kan, blijkt essentieel om implementatie te laten slagen. Dat er een rol voor zorgprofessionals is weggelegd, zowel bij de ontwikkeling als het gebruik is helder, maar het vraagt van ons nieuwe en andere vaardigheden. Hiervoor hebben zorgprofessionals ondersteuning nodig in de dagelijkse praktijk: niet alleen vanuit strategie en beleid van het ziekenhuis, maar ook vanuit het onderwijs en de overheid.
AI gaat zorgprofessionals niet vervangen
AI gaat het werk van zorgprofessionals inhoudelijk veranderen, maar niet vervangen. Zo heeft de automatische piloot het werk van piloten veranderd, maar zijn piloten nog steeds onmisbaar. Wees niet bang voor AI, maar omarm het en ga er in een vroeg stadium mee werken. Neem AI mee als een co-assistent, luister naar de suggesties en stuur bij!
Nog niet gehoord van Werkgroep Zorg 2025? Deze werkgroep bestaat uit jonge zorgprofessionals in opleiding met verschillende achtergronden (medisch specialisten, apothekers, klinisch chemici, huisartsen, sociaal geneeskundigen etc.) die gezamenlijk nadenken over de toekomst van de zorg. Zij hebben als missie te inspireren tot het bereiken van kwalitatief hoogstaande en toekomstbestendige zorg. Momenteel werken zij aan de thema’s Artificial Intelligence, interoperabiliteit en laaggeletterdheid. Kijk voor meer informatie op www.wz2025.nl.