Tijdens de Computable Awards is Mijn Zorg Log van Zorginstituut Nederland verkozen tot beste ICT-project van het jaar in de zorg. Dat laat het instituut weten in een recent persbericht. De vakjury van de Computable Awards 2017 riep de blockchainoplossing uit tot winnaar. Dit op basis van het oordeel van de juryleden zelf en de stem van het grote publiek. Beide onderdelen telden even zwaar mee. In totaal waren 5 projecten genomineerd.
Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland noemt de prijs een erkenning voor de aanpak van de organisatie. “We hebben er bewust voor gekozen om een concrete oplossing te bouwen met blockchaintechnologie, in plaats een uitvoerig rapport te schrijven over hoe het zou kunnen werken. Op deze manier ondervinden we samen met partijen in de zorg en ondersteuning hoe de zorg eruit kan zien wanneer je blockchain toepast. We maken direct tastbaar wat het kan betekenen.”Het is volgens Snaterse verrassend dat er zo veel mogelijk is wat voorheen niet kon. Administratieve processen kunnen anders ingericht worden, en belangrijker: de burger krijgt meer regie over zijn gegevens. “We komen tot dit eindresultaat doordat we al in een vroegtijdig stadium juristen, techneuten en mensen met kennis over het zorgproces samen laten werken.”
Kleinschalige praktijkproef
Zorginstituut Nederland heeft met Mijn Zorg Log de naar eigen zeggen de eerste zorggerelateerde app ontwikkeld op basis van blockchainmethodiek. VWS Secretaris-Generaal Erik Gerritsen nam 28 september het eerste juridische certificaat in ontvangst voor de blockchain-oplossing. Op dit moment lopen de voorbereidingen voor een kleinschalige praktijkproef van Mijn Zorg Log om vast te stellen wat blockchain betekent voor de administratieve processen.Blockchain moet voor wat betreft zorg-toepassingen wetenschappelijke, patiënt- en andere medische gegevens beter kunnen beschermen dan huidige technologische mogelijkheden. Dit kan omdat er niet langer sprake is van één centrale bewaarplek, maar omdat alle informatie verdeeld wordt over een aantal internetgebruikers. Aanpassing of opvragen van data kan dan niet meer zomaar gebeuren, omdat het dan op alle plekken tegelijk zou moeten gebeuren.
Waarom blockchain in de zorg?
In de zorg worden veel gegevens vastgelegd en uitgewisseld over patiënten en cliënten. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn daarbij essentieel. Dat vastleggen en uitwisselen kan worden gezien als transactie. En dat kan blockchain goed. Blockchain heeft als grootste voordeel dat het mogelijk wordt om eenduidig vast te leggen wie, wat, wanneer, en in welke rol heeft gedaan binnen het netwerk van de cliënt.Op die manier hebben diverse partijen toegang tot dezelfde set van gelinkte gegevens. De verantwoordelijkheden binnen het netwerk zijn daarbij duidelijk voor álle deelnemers. Het netwerk is bijzonder veilig door de met elkaar verbonden versleutelingen van personen en data. En bovendien heeft de persoon waaraan de zorg is of wordt geleverd dus inzicht én regie over zijn complete zorgproces.