De Belgische Gezondheidsminister Maggie de Block wil het gebruik van digitale contacten tussen patiënten en zorgverleners stimuleren. Daarmee moet een consult meer op maat gemaakt worden: fysiek wanneer dat beter is, digitaal wanneer dat handiger is. Het bevorderen van een e-consult is één van de 12 verkiezingsbeloften die De Block namens haar partij Open Vld op haar eigen website heeft gepubliceerd.
Onder die 12 afspraken/verkiezingsbeloften vallen ook onder andere meer regie van mensen over hun eigen gezondheid en behandeling, meer inzetten op preventie door betere leefstijlkeuzes en het openbaar maken van de kwaliteit van behandelingen. Open Vld streeft verder naar het voortzetten van een gecombineerd federaal ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, zo laat De Block weten. Daarom vallen er ook meer sociaal gerichte verkiezingsbeloften onder het pallet.
Digitaal contact volstaat soms
Volgens De Block staat persoonlijk contact met een dokter nog voorop, maar volstaat soms ook een digitaal contact. In de praktijk gebeurt dit echter nog nauwelijks. 'Wij zorgen ervoor dat je als patiënt straks ook vanop afstand op consultatie kan bij je zorgverlener', aldus De Block namens haar partij. Ze geeft aan dat het in sommige gevallen handig kan zijn wanneer er geen bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis nodig is. Bijvoorbeeld als het gaat om een kort gesprek over het effect van eerder voorgeschreven medicatie.
'Zo’n gesprek kan in principe perfect digitaal gebeuren, maar vandaag moet je er persoonlijk voor langsgaan. Daar brengen wij verandering in. We maken dat je als patiënt op digitale afspraak kan bij je zorgverlener. Concreet houdt dat in:
- Digitale consultaties bij de zorgverlener worden vergoed.
- Via een beveiligd platform wordt de privacy tijdens de consultatie gegarandeerd.
- Vooraf is duidelijk in welke gevallen een digitale afspraak kan en wanneer een persoonlijk contact noodzakelijk is.
Kwaliteit digitaal consult
In september 2018 liet De Block een bepaling over teleconsulten opnemen in een wetsontwerp rond de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de zorg. Daarin werd gesteld dat zo'n digitaal consult aan dezelfde kwaliteitsvereisten moet voldoen als een fysiek consult. Zorgverleners moeten aan minimale kwaliteitscriteria voldoen ongeacht de locatie waar ze werken, in het ziekenhuis, een privépraktijk of bij de patiënt thuis. Dat moet dus ook gelden voor een digitaal consult, zodat dit een goed alternatief kan zijn voor een fysiek consult.
In enkele van de 24 pilotprojecten rond e-health / mobile health die minister De Block in 2017 financierde, werd gebruikgemaakt van teleconsulten. In maart 2018 kwam naar buiten dat deze vorm van consulten een nuttige aanvulling kunnen zijn om bepaalde gezondheidsproblemen beter op te volgen en om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te ondersteunen.
MijnGezondheid
Het meest concrete resultaat op het gebied van digitalisering in de zorg van De Block tot nu toe is het in 2018 gelanceerde portaal MijnGezondheid.be. De opzet van het instrument is de burger helpen om een actievere rol te spelen in de zorg voor zijn of haar gezondheid.
Het portaal moet dienen als centrale toegangspoort naar álle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn voor iemand maar nu verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen. Een beperking van het portaal is dat informatie alleen ingezien kan worden en niet via een eigen PGO binnengehaald kan worden of gedeeld met andere zorgaanbieders.