De BeterDichtbij-app wordt inmiddels bij 12 ziekenhuizen en een toenemend aantal huisartsen gebruikt. De dienst werd in oktober 2016 gelanceerd als digitale communicatie-app voor patiënten en zorgverleners. De bijbehorende app moet een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid bieden met het ziekenhuis in hun regio. Eind vorig jaar maakten bijna 10 ziekenhuizen gebruik van de app, die per 1 januari 2018 is ondergebracht in een zelfstandig bedrijf.
Mede-oprichter Sander Bijl van beterDichtbij stelt in een artikel van De Nieuwe Praktijk tevreden te zijn over de voortgang. “Zowel voor patiënten als zorgverleners blijkt BeterDichtbij een grote behoefte te vervullen.” De app was in eerste instantie bedoeld voor de 30 regionale ziekenhuizen die lid zijn van de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) en voor zorgverleners zoals huisartsen in hun regio.
De SAZ-leden stemden
vorig jaar in met de oprichting van een apart bedrijf. Nu is de dienst beschikbaar voor alle zorgorganisaties in Nederland. In augustus 2017 waren er zeven ziekenhuizen actief met de app, begin november bijna tien ziekenhuizen. In februari 2018 sloot SJG Weert als eerste Limburgse ziekenhuis aan. Ook het Boxmeerse Maasziekenhuis besloot in het eerste kwartaal van 2018 om gebruik te gaan maken van de dienst. Daarbij zijn het de artsen die patiënten kunnen uitnodigen om via de app te gaan communiceren.
Gebruik app minder tijdsintensief
Bijl ziet dat zelfs de meest hoogopgeleide, mondige mensen in gesprek met de arts dingen vergeten te vragen, of zich achteraf de antwoorden niet meer kunnen herinneren. “Dan is het fijn als je thuis even rustig na kunt lezen wat de arts ook weer precies zei.” Een voordeel van de app versus bellen is ook dat het minder arbeidsintensief is voor een huisarts of andere zorgverlener, die daarom makkelijker de tijd kan nemen om te reageren op een medische vraag wanneer het hem of haar uitkomt.
Het gaat nadrukkelijk om niet-spoedeisende medische vragen. Bijl verwacht niet dat er vragen blijven liggen terwijl onmiddellijk ingrijpen nodig was geweest. “Mensen die BeterDichtbij gebruiken wordt via alle kanalen duidelijk gemaakt dat het om niet-spoedeisende vragen gaat. Mochten ze niet kunnen of willen wachten, dan bellen ze alsnog. En als een arts zelf meent dat er snel communicatie nodig is dan belt hij zelf de patiënt meteen.”
Techniek niet tussen arts en patiënt
Bijl verwacht niet dat de techniek tussen arts en patiënt komt te staan. “De app is een aanvulling en geen vervanging van het directe contact.” Bovendien verwacht de consument steeds vaker direct en makkelijk contact van organisaties en professionals, ook in de zorgsector. Daar wordt met een app voor laagdrempelige communicatie op ingespeeld.
Volgens de medeoprichter stellen gebruikers van de app dat ze de dienst waarderen. “Ze hebben de dokter in hun binnenzak: een veilig kanaal waarop ze eenvoudig vragen kunnen stellen. Mensen willen laagdrempelig, maar wel veilig, een zorgverlener een vraag kunnen stellen. Als het dan voor de zorgverlener ook voordelen heeft, dan is iedereen snel om.”
Gemak, privacy en security
BeterDichtbij bespaart de patiënt én zorgverlener tijd en voorkomt soms zelfs dat er een afspraak moet worden gemaakt in het ziekenhuis, zo bleek volgens SAZ uit de ervaringen van patiënten in het eerste jaar. Behalve gemak zijn privacy en security belangrijke onderdelen van de BeterDichtbij dienst. De inhoud van de gesprekken is alleen zichtbaar voor de patiënt zelf en zijn of haar eigen zorgverleners.
Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.