Betere monitoring medicijngebruik bespaart 300 miljoen zorgkosten

do 15 maart 2018 - 13:25
medicijnen-euros
Medicatie
Nieuws

De Medicijn Monitor (MM) van Benu Apotheken heeft tussen 2011 en 2014 voor zo’n 32 miljoen euro aan zorgkosten bespaard door verkeerd medicijngebruik te beperken. Dat blijkt uit een onderzoek van Equalis Strategy.

BENU Apotheken begon in 2011 in een deel van haar apotheken met de Medicijnmonitor (MM). Het doel van MM was de veiligheid en kwaliteit van medicijngebruik te verbeteren en kosten te besparen voor zowel farmaceutische zorg, als voor ziekenhuiszorg. De reden voor de monitor was de groei van het aantal opnames in ziekenhuizen door verkeerd medicijngebruik, met name vanwege vergrijzing. Ruim 80 procent van de bespaarde zorgkosten uit de periode 2011-2014 kwam voort uit kosten die door ziekenhuizen niet gemaakt zijn (zoals voor opnames) en minder farmaciekosten. Het onderzoek schetst dat nu alle ruim 360 Benu apotheken (onderdeel van Brocacef) de monitor gebruiken, de besparing kan oplopen tot 82 miljoen euro per jaar. Wanneer de MM landelijk zou worden toegepast, zouden de besparingen op jaarbasis kunnen uitkomen op 308 miljoen euro.

Verhoogd risico signaleren

Apothekers kunnen met de monitor snel een verhoogd risico signaleren op medische complicaties bij medicijngebruik en daar actie op ondernemen. Zo worden complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen. Dat kan weer leiden tot een sterke verlaging van de kosten van ziekenhuisopnames. In totaal zijn 0,8 miljoen BENU-cliënten van apotheken die deelnemen aan het MM-programma in dit onderzoek meegenomen. Jaarlijks komt ongeveer 5 procent van de BENU-cliënten in aanraking met MM -  over het algemeen cliënten met een relatief zware zorgvraag en daardoor een meer complex gebruik van medicatie. Het onderzoek van Equalis heeft zich niet gericht op de verwachte gezondheidsverbeteringen voor deze groep door beter medicijngebruik, maar alleen op hun kostenbesparing door MM ten opzichte van vergelijkbare cliënten zonder MM.