Bravis ziekenhuis licht patiënten voor met 3D-printer

di 13 augustus 2019 - 12:37
Bravis-3D-printer-2
Innovatie
Nieuws

Het Bravis ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat aan de slag gaat met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. De aanschaf is mogelijk gemaakt met de hulp van Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Studenten van het Markland college in Oudenbosch hielpen bij de keuze van de printer.

Het idee om een 3D printer te plaatsen kwam van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en medisch specialist P.A. Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt volgens Raad dat patiënten vaak therapie trouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral bij kinderen beter inzichtelijk maken.”

Samen met BravE, het innovatieteam van het ziekenhuis, is het idee uitgewerkt. Studenten van het Markland college in Oudenbosch hebben geholpen met de keus van de soort 3D printer. Aan de hand van 11 eisen hebben de studenten 22 3D printers onder de loep genomen. De printers werden onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, geschiktheid voor de zorg en duurzaamheid.

De keus van de studenten en de Stichting Vrienden van Bravis viel uiteindelijk op de UltimateS5. Deze printer wordt het meest gebruikt in 3D zorglabs en kwam volgens de studenten als beste uit de test.

Behandelplannen beter voorbereiden

Niet alleen de patiënten halen hun voordeel uit de printer, ook medisch specialisten. Zij kunnen doormiddel van een 3D print hun behandelplannen nog beter voorbereiden en daarmee betere zorg aan de patiënt verlenen. 

“Dankzij deze innovatie kunnen we de patiënt nog beter voorlichten. Zo kunnen we namelijk van een complexe breuk een 3D print maken en aan de patiënt laten zien”, aldus Martijn Franken, klinisch fysicus en lid van het BravE innovatieteam.

3D-printen voor complexe breuken

Het Bravis ziekenhuis maakte in juni bekend te gaan werken met 3D-printers. Het doel hiervan is om modellen van complexe breuken te printen, zodat artsen beter kunnen bepalen wat voor operatie nodig is.

Bravis benadrukte destijds dat 3D-printing in eerste instantie kan worden ingezet om artsen te ondersteunen bij het bepalen wat voor soort operatie nodig is in het geval van complexe breuken. Een op een CT-scan gebaseerd 3D-model van een breuk kan de betrokken arts een nauwkeuriger beeld geven van de situatie van een patiënt en hoe de operatie hier op afgestemd moet worden.

Eerder in mei organiseerde het Brave InnovatieTeam een demonstratie over een 3D-printer bij medische toepassingen, voor orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, medisch technici en klinisch fysici.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!