Medisch specialist Peter Geerlings gaat bij communicatie-app BeterDichtbij werken als Chief Medical Information Officer (CMIO). Geerlings is cardioloog bij St. Jans Gasthuis (SJG) in het Limburgese Weert en vervult hier ook de rol van CMIO in het ziekenhuis. Het SJW maakt deel uit van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), initiatiefnemer van BeterDichtbij.
Geerlings gaat het BeterDichtbij team op strategisch medisch niveau adviseren en blijft werken als specialist bij SJG Weert, zo meldt het gelijknamige bedrijf achter de app. In Nederland maken 16 ziekenhuizen en steeds meer huisartsen gebruik van deze app, gericht op laagdrempelige toegang tot artsen voor eenvoudige vragen. BeterDichtbij werd begin 2018 verzelfstandigd. Sindsdien is er een aantal functies zoals beeldbellen via KPN aan toegevoegd, evenals samenwerking met de platforms Thuisarts en Apotheek.nl.
BeterDichtij: laagdrempelig
Geerlings zet zelf ook BeterDichtbij in voor laagdrempelig contact met zijn patiënten. Hij geeft in een persbericht van de app aan er naar uit te kijken om zijn visie verder te delen met het BeterDichtbij team.
"De zorgsector zit midden in één van de grootste transformaties uit de geschiedenis", aldus Geerlings. "Nieuwe technologieën zijn er altijd al geweest in de zorgsector, maar met de huidige digitalisering verandert ook de relatie met patiënten en gaan data van buiten het ziekenhuis een steeds grotere rol spelen. Digitale diensten als BeterDichtbij helpen de zorgsector om de zorg makkelijker te maken, zelf bovenop de ontwikkelingen te zitten en voor onze patiënten om zorg dichterbij huis te kunnen aanbieden."
Belangrijk voor richting
Godfried Bogaerts, oprichter van BeterDichtbij, stelt dat het advies van Geerlings belangrijk is voor de richting die de app op gaat en het behoud van focus. Zo zet BeterDichtbij op korte termijn de eerste stappen in het verder koppelen van zelfmetingen. "Dat vraagt om zorgvuldigheid, en het is belangrijk dat we zoveel mogelijk blijven aansluiten op de behoeften, richtlijnen en werkprocessen van artsen en zorgverleners. Dat kunnen we met de expertise van Peter in huis."
In 2019 moet het verder onder meer mogelijk worden om geplande afspraken zichtbaar te maken in de app via de internationale HL7/FIHR standaarden en kunnen zorgorganisaties automatische reminders versturen zoals een afspraakherinnering. Verder worden mogelijkheden toegevoegd voor het beveiligd koppelen van zelfmetingen.
Kennis delen
Inge de Wit, bestuurder van SJG Weert, stelt er trots op te zijn dat specialisten zoals Geerlings hun kennis en expertise ook buiten de muren van SJG Weert inzetten. "Omgekeerd brengen de inzichten die Peter opdoet buiten ons ziekenhuis ook onze eigen organisatie weer verder. De digitalisering is uiteindelijk van invloed op elke zorgorganisatie. Door kennis te delen houden we als zorgsector zelf een actieve rol en maken we gezamenlijk de zorg voor onze patiënten nog beter, en dat is waar we het allemaal voor doen."