Chemieconcern Bayer stapt opnieuw in digitale zorg

wo 18 april 2018 - 09:00
Bayers
Innovatie
Nieuws

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat ondersteuning bieden aan een project waarin wordt onderzocht hoe consumenten digitale zorgproducten ontvangen en integreren in hun dagelijkse routine. Tevens wordt bekeken in hoeverre deze producten onderdeel kunnen uitmaken van klinische tests. Het is voor Bayer de tweede investering in digitale zorg in korte tijd.

In het meest recente project gaan ActiGraph, ontwikkelaar van wearables, en Clinical Ink, leverancier van technologieën voor patiënt engagement, samenwerken waarbij de studie wordt uitgevoerd door HITLAB. Het onderzoek wordt opgesplitst in twee tijdsdelen van elk één maand. In de eerste maand dragen de deelnemers aan het onderzoek de ActiGraph GT9X Link activity monitor in combinatie met Clinical Ink’s SureSource Engage app om hun activiteit en leeftritme te meten. Ook werd het gewicht gecontroleerd met behulp van een Bluetooth-weegschaal. In de daaropvolgende maand wordt dit onderzoek opnieuw herhaald, maar dan wordt de gegenereerde data gekoppeld aan ActiGraph’s cloud-based CentrePoint Data Hub waarmee deelnemers sneller en eenvoudiger hun data vanuit hun thuisomgeving kunnen uploaden. De onderzoekers willen uiteindelijk weten in hoeverre het gemak van data delen zorgt voor een betere digitale zorg ervaring waardoor consumenten zich meer zullen wenden tot medicijnvrije oplossingen.

Grants4Apps

Bayer kondigde oktober vorig jaar al een initiatief aan op het gebied van digitale zorg. Het bedrijf lanceerde toen in de VS zijn nieuwe accelerator program genaamd G4A Generator, wat stoelt op het reeds bestaande G4A (Grants4Apps) programma in Berlijn. Grants4Apps is een open innovatie initiatief, begonnen in 2013 als een crowdsourcing programma. Het biedt financiële steun aan ontwikkelaars en start-ups voor hun software, hardware en technologische projecten die bijdragen aan het verbeteren van gezondheidsparameters of farmaceutische processen. Het crowdsourcing programma werd in 2014 uitgebreid met de Accelerator als een nieuw model voor open innovatie op het vlak van digitale gezondheid.