Clara Feyoena Heem doet mee aan Verpleeghuis van Toekomst challenge

vr 26 oktober 2018 - 10:28
Identifi_tena_challenge2
Overheid
Nieuws

Zorgcentrum Clara Feyoena Heem, onderdeel van de Saxenburgh Groep, gaat samenwerken met ZorgSpectrum in de challenge 'Verpleeghuizen van de toekomst' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit doen zij met de Identifi slip van leverancier Tena. VWS zoekt via de challenge verpleeghuizen met een goed werkend voorbeeld van technologie die navolging verdient. Het doel van de challenge is met nieuwe technologie het werk van medewerkers aantrekkelijker maken en de kwaliteit en veiligheid van zorg vergroten.

Sinds kort is het mogelijk om met behulp van de Tena Identifi, gedurende 72 uur het continentie patroon van de cliënt te volgen. Aan de hand van metingen kan het plaspatroon in kaart gebracht worden. Er wordt daarbij gekeken of er verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, die uiteindelijk kunnen zorgen voor een verbetering van de gehele continentiezorg.

Vergroten comfort cliënten

De Identifi geeft handige informatie voor het bepalen van de juiste toiletroutine, productkeuze en verschoonfrequentie voor iedere bewoner. Onder andere het comfort kan daarmee voor de cliënten worden vergroot. Op afdelingen De Delle en De Baander van Clara Feyoena Heem gaan zorgmedewerkers aan slag met de Tena Identifi. Per afdeling werkt er een aantal testpersonen (cliënten) mee aan de pilot. Wanneer de Identifi succesvol blijkt, is het de bedoeling om het concept organisatie breed uit te rollen. Op kort termijn wordt er door VWS een winnaar bekend gemaakt. Naast de Saxenburgh Groep doen nog zeven andere organisaties mee aan de challenge van VWS. Dit zijn onder andere ZorgSpectrum met de Slimme Sensor Matras, Mennistenerf met de Gezonde Natuurlijke leefomgeving en Tangenborgh met het Zorghorloge.

Challenge verpleeghuis van de toekomst

Afgelopen april maakte secretaris-generaal Erik Gerritsen bekend dat negen verpleegtehuizen gedurende 10 maanden aan de slag gingen met technologische toepassingen om de zorg voor hun cliënten te verbeteren. Zij en hun technologiepartners krijgen daarbij ondersteuning die wordt gefaciliteerd door VWS. Het ministerie wil zo tonen dat er opties zijn om zorg te verbeteren met onder meer arbeidsbesparende technologie. Na afloop van het traject zal het verpleegtehuis – en de technologie-aanbieder – met het mooiste resultaat tijdens de e-healthweek 2019 in januari de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’ krijgen. Om de toepassing van slimme zorgtechnologie te faciliteren, lanceerde het ministerie van VWS in januari 2018 de Challenge verpleeghuizen van de toekomst. Negen deelnemers werden geselecteerd Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, riep bij deze gelegenheid verpleeghuizen op om plannen bij het zorgkantoor in te dienen. “Er is geld beschikbaar voor de inzet van arbeidsbesparende technologie uit extra middelen voor verpleegzorg. De financiering is er.”

Ondersteuning VWS

Deelnemer en partner krijgen 10 maanden lang twee dagen per week deskundige ondersteuning. Daarna beoordeelt dezelfde vakjury die eerder uit alle inzendingen de negen deelnemers koos, welk duo het mooiste resultaat heeft neergezet. Zij krijgen in de e-healthweek 2019 de titel ‘Zorgvernieuwer 2019’. In september komen de organisaties en de begeleidende bureaus weer bijeen om de tussenresultaten te evalueren, zodat ze gedurende het proces van elkaar kunnen leren.

Continentiezorg op maat

Eén van de negen deelnemers is Zorgspectrum, met continentiezorg op maat. Zorgspectrum gaat hiervoor de Identifi gebruiken, een hulpmiddel om het plaspatroon van een bewoner in kaart te brengen. Gedurende 72 uur meten sensoren wanneer een bewoner plast en hoeveel. Waarna Zorgspectrum individuele continentiezorg kan bieden. Ook de Saxenburgh Groep doet nu dus mee. Zorgspectrum doet ook mee met een slim matras. Hiermee zijn verschillende dingen te meten. Of iemand in of uit bed gaat bijvoorbeeld. Aan de in- en uitbedsignalering kan een alarm worden verbonden, dat betrouwbaarder is dan de veelgebruikte alarmpalen. Het systeem verlicht de werkdruk én geeft extra informatie waarmee wij de zorg voor onze bewoners kunnen verbeteren.’   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!