Diakonessenhuis implanteert bij eerste patiënt in NL hartmonitor met app

vr 7 april 2017 - 15:19
Nieuws

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft bij de eerste patiënt in Nederland een hartmonitor geïmplanteerd die verbonden is met een smartphone-app. Zo hoeft de patiënt geen aparte afstandsbediening bij zich te dragen. De nieuwe app is beschikbaar voor iOS en Android en patientien die niet over een smartphone beschikken, ontvangen er een van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft de operatie op 7 april verricht tijdens de Nationale Hartweek. De patiënte is een 53-jarige vrouw uit de provincie Utrecht. Met de hartmonitor wordt onderzocht of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door een hartritmestoornis.

Het voordeel van de app is dat de patiënt deze direct kan activeren zodra hij of zij hartklachten krijgt en dat de app de gegevens direct doorstuurt. Als de patiënt de klacht als ernstig ervaart, kan hij of zij het ziekenhuis bellen, zodat men meteen kan meekijken of de klacht is veroorzaakt door een hartritmestoornis. Met de huidige implantaten worden de gegevens pas doorgestuurd als de patiënt weer in de buurt is van zjn zender.

Een ander voordeel is volgens het Diakonessenhuis de bluetooth-verbinding tussen de app en de geïmplanteerde monitor. Nu moeten mensen de afstandsbediening tegen het implantaat aan houden voor een verbinding. De app kan tot een afstand van 1,5 meter verbinding maken.

Het apparaatje zit tijdelijk in het lichaam, net onder de huid. De implantatie is volgens het ziekenhuis een eenvoudige ingreep met weinig risico's. De hartmonitor is een halve centimeter breed en heeft de lengte en dikte van een lucifer. De monitor wordt met een inbrenghuls geplaatst, vlak onder de huid, tussen het borstbeen en de schouder. Het implanteren duurt hooguit een half uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving.