Diakonessenhuis maakt hybride OK met robotarm

ma 15 april 2019 - 07:46
RobotarmOK
Innovatie
Nieuws

Het Diakonessenhuis in Utrecht maakt sinds kort gebruik van een robotarm om ondersteuning bij operaties te bieden. In een hybride operatiekamer maken chirurgen gebruik van de robot (ARTIS Pheno) is een door Siemens Healthineers doorontwikkelde robotarm die al langer in de auto-industrie wordt gebruikt. De robotarm is aangepast voor medische toepassingen.

Door de mechanische gewrichten van de robotarm en zijn grote flexibiliteit kunnen chirurgen patiënten van alle kanten optimaal bereiken voor 2D- en 3D-beeldvorming. Ook wordt bij deze vorm van robotchirurgie veel minder röntgenstraling gebruikt dan in de oude situatie.

Met de robotarm kunnen chirurgen tijdens de operatie zeer precies het lichaam van een patiënt bekijken. Dankzij de ingebouwde röntgenapparatuur worden ook verstoppingen in hele kleine bloedvaatjes beter zichtbaar en kunnen we deze goed behandelen.

“Hierdoor hebben we dan ook zeker al enkele tientallen amputaties weten te voorkomen”, zegt vaatchirurg Mattijs de Vries van het Diakonessenhuis. “Dan gaat het vooral om mensen met ernstige vernauwingen en verstoppingen in de onderbenen, dikwijls diabetespatiënten.”

Meerdere toepassingen mogelijk

Het Diakonessenhuis gebruikt de hybride OK ook voor operaties van aneurysma’s. Deze kunnen makkelijk scheuren wat in een dodelijke afloop kan resulteren. In de hybride OK kan deze aandoening met grote precisie worden geopereerd.

Voorheen betekende een aneurysma in de buurt van hart, longen of buik meestal een zeer ingrijpende operatie. Met de nieuwe apparatuur kan een ingreep vaak via de liesslagader worden uitgevoerd. Een ‘open’ operatie via een grote snee in de buik is dan niet meer nodig. Ook bij het verwijderen van grote nierstenen biedt de hybride OK grote voordelen zoals makkelijker opereren met betere resultaten.

Gebruik robots neemt toe

In Nederland wordt door ziekenhuizen in toenemende mate gebruik gemaakt van robotica bij de ondersteuning van (complexe) operaties. Zo voerden chirurgen van het Maxima Medisch Centrum (MMC) vorig jaar hebben voor het eerst operaties uit met een robotarm. Het operatiehulpmiddel combineert volgens het Eindhovense ziekenhuis de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatie.

Vorige maand maakte het MMC bekend ook gynaecologische operaties uit te gaan voeren met behulp van een operatierobot. In het vorig jaar oktober geopende nieuwe operatiecomplex van het MMC op de locatie in Veldhoven werden al urologische en maagdarmoperaties op deze wijze uitgevoerd. Ook gaat het MMC samenwerken met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

Gynaecologische operaties met behulp van een operatierobot zijn ook mogelijk bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, dat vorige maand is begonnen met kijkoperaties met behulp van de Da Vinci xi-operatierobot. Het ziekenhuis zet de nieuwste generatie operatierobot in om patiënten die complexe gynaecologische kankeroperaties moeten ondergaan met een veel minder ingrijpende kijkoperatie te opereren.

De Da Vinci-robot is sinds begin dit jaar ook in gebruik bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Met de chirurgische robot kunnen chirurgen met de grootste precisie kijkoperaties uitvoeren, zo liet het ziekenhuis destijds weten. Voor patiënten betekent dit voordelen zoals een korter ziekenhuisverblijf, sneller herstel.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!