Digitalisering pathologie in St. Antonius, Rijnstate en Jeroen Bosch

di 23 oktober 2018 - 15:00
Pathologie-Philips
Digitalisering
Nieuws

De afdelingen pathologie van het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht) het Rijnstate in Arnhem en het Jeroen Bosch in ’s Hertogenbosch hebben een belangrijke stap gezet in de digitalisering van hun processen. Met nieuwe scanners en bijbehorende hard- en software van medische technologie-aanbieder Philips, kunnen de pathologen straks microscopische beelden op een beeldscherm beoordelen in plaats van onder de microscoop.

Deze nieuwe stap in de digitale pathologie stelt de pathologen van de drie ziekenhuizen in staat om op afstand heel nauwkeurig stukjes weefsel te bekijken en sneller tot een diagnose te komen. In samenwerkingsverband Pathologie-DNA werken de pathologen van het St. Antonius, het Rijnstate het Jeroen Bosch al langer samen. De 28 pathologen binnen Pathologie-DNA hebben ieder hun eigen subspecialisatie, verdeeld over de drie ziekenhuizen.

Sneller inzetten specialistische kennis

De digitalisering moet ervoor zorgen dat deze specialistische kennis in alle drie de ziekenhuizen snel ingezet kan worden. Dat maakt het samen beoordelen van soms complex pathologisch onderzoek veel efficiënter. De uitslag van een onderzoek is sneller bekend, waardoor de zorgverlener deze ook eerder met de patiënt kan delen en een eventuele behandeling eerder gestart kan worden. Daarmee denken de pathologen een belangrijke bijdrage te leveren aan goede patiëntenzorg. “Met het tekenen van deze overeenkomst zetten we een grote stap in de samenwerking en verbetering van de procesgang in pathologisch onderzoek,” stelt Dirk de Kruif, lid Raad van Bestuur, van het St. Antonius. “We komen hiermee tot efficiëntere en patiëntgerichte zorg, maar ook tot kostenreductie.”

Steeds verdere digitalisering pathologie

Eerder deze maand maakt het Groningse UMCG bekend dat het met een verdubbeling van de beschikbare coupescanners naar vier stuks de processen op de pathologieafdeling volledig gedigitaliseerd heeft. Dat moet gedetailleerde beeld van weefsel mogelijk maken, evenals grootschaliger vormen van pathologisch onderzoek en onderwijs. De pathologieafdelingen in de regio werken samen om een gezamenlijk beveiligd netwerk voor lange termijn opslag van de digitale beelden te realiseren. De digitalisering maakt de samenwerking tussen pathologen in de regio eenvoudiger doordat zij de digitale beelden tijdens multidisciplinaire patiënt overleggen kunnen delen en op afstand (her)beoordelen.

Digitaal netwerk

In Nederland kunnen pathologie-afdelingen sinds dit jaar digitaal beelden uitwisselen via het Pathology Image Exchange platform (PIE). Het PIE-platform moet een sleutelrol spelen bij het verbeteren van de oncologische zorg in Nederland. Het project werd begin 2017 opgestart door de Nederlandse Vereniging voor Pathologen (NVVP) en het landelijke netwerk, stichting PALGA. werd begin 2017 opgestart   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!