Het dagcentrum oncologie van het Dijklander Ziekenhuis is samen met SyncVR gestart met een proef waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual reality-bril (VR) kunnen dragen. Het doel hiervan is om het welzijn van de patiënt te verbeteren en om de patiënt tijdens de behandeling even te laten ontsnappen van de spanning en stress.
Patiënten kunnen ervoor kiezen om de VR-bril te dragen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een virtuele fietstocht maken door Amsterdam of door de bergen. Ook patiënten die bijvoorbeeld een beenmergpunctie krijgen kunnen gebruikmaken van de VR-bril. De VR-brillen zijn recent geoptimaliseerd voor mensen die tijdens de behandeling op hun zij liggen.
Derde prijs met pilot
Dankzij sponsoring van de Roparun kan het eerste jaar van de pilot bekostigd worden. Ook is de pilot ingediend bij de Onco Care Challenge. Dit is een wedstrijd waarbij oncologie- en hematologieteams worden uitgedaagd om innovatieve ideeën uit te werken. Deze week werd bekend dat het Dijklander Ziekenhuis met de pilot de derde prijs in de wacht heeft gesleept en daarmee 2000 euro heeft gewonnen.
In totaal beschikt het Dijklander Ziekenhuis over vijf VR-brillen: twee op het dagcentrum oncologie in Hoorn, twee op het dagcentrum oncologie in Purmerend en één op de kinderafdeling.
VR steeds vaker ingezet bij ondersteuning patiënt
In toenemende maten zetten ziekenhuizen virtual reality in om patiënten te helpen met angst en/of pijn om te gaan of hen voor te bereiden op een operatie. Zo ging het Máxima Medisch Centrum (MMC) al in 2016 aan de slag met praktijktoepassingen van VR-video’s om patiënten beter voor te bereiden op moeilijke behandelingen, zoals een keizersnede of – bij kinderen – het verwijderen van gips.
Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) stapte in 2017 over op voorlichting over geplande keizersnedes in virtual reality (VR). Met een speciale VR-bril konden zwangere vrouwen in 3D een beeld krijgen van hoe een keizersnede in zijn werk gaat. Het beoogde positieve effect was dat vrouwen meer ontspannen de operatie in konden gaan.
Revalidatiecentrum Tolbrug voor specialistische revalidatie startte begin dit jaar met een pilot waarbij de Corpus VR-bril ingezet wordt. Patiënten moeten er op een speelse wijze mee afgeleid worden zodat ze makkelijker hun oefeningen doen. Zo moet de angst voor pijn die belemmerend werkt bij een behandeling tegengegaan worden.
Het NeLL (national e-health Living Lab) in Leiden maakte afgelopen voorjaar bekend op de afdeling cardiologie van het leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een pilot studie te gaan uitvoeren artsen virtual reality gaan inzetten bij patiënten voor wie een hartkatherisatie gepland staat. Doel is om inzicht te krijgen in het nut van VR-toepassingen om mensen beter voor te bereiden op operaties.