Doorbraakfase e-health in ziekenhuizen is al aan de gang

vr 3 februari 2017 - 12:08
Nieuws

Ziekenhuizen zitten momenteel in de doorbraakfase van e-health. De ideeënfase van vijf jaar geleden is voorbij. Het is nu hoog tijd om ziekenhuisorganisatie te vernieuwen met e-health. Dat stelde bestuursvoorzitter Rob Dillmann van het Isala-ziekenhuis vorige week op een Isala-symposium in het kader van de e-health week.

In de vestigingen van Isala (Zwolle, Kampen, Heerde) draaien al veel e-healthprojecten. Zo kunnen ouders met ‘Telebaby’ via hun smartphone beeldcontact maken met hun kind in de couveuse. Revalideren gebeurt ook steeds meer thuis, waarbij zorgprofessionals met behulp van ‘handzame apparaten’ 24/7 de belangrijkste waarden van mensen thuis meten. Op gezette tijden komen de verpleegkundigen langs voor controle en begeleiding.

Zo biedt het ziekenhuis inmiddels telehartrevalidatie en telehartmonitoring via het hartcentrum. Verder krijgen zwangere vrouwen telemonitoring via het Isala Vrouw-kindcentrum. Voor COPD-patiënten gebeurt hetzelfde via de longafdeling. Deze teleprojecten blijken niet alleen beter gewaardeerd te worden door patiënten en minder te kosten, ook de nodige levensstijlwijzigingen van patiënten blijken vaker te lukken dankzij begeleiding thuis.

Appswijzer voor patiënten

Dillmann noemt de Appwijzer’ een van de mooiste e-healthprojecten. “Daarin verzamelen we alle apps waarvan wij denken dat onze patiënten er iets aan kunnen hebben. Dat zijn er inmiddels 18. Hiermee kun je huisartsen in de regio vinden en van alles en nog wat.”

Volgens Dillmann is het een must voor ziekenhuis om met digitale zorg-ontwikkelingen bezig te zijn. “Men vraagt mij weleens of ik niet bang ben dat we door toepassingen zoals telezorg straks in een half leeg ziekenhuis komen te zitten. Dat denk ik juist niet. Ik denk dat we de extra capaciteit door de vergrijzing en de stijgende complexiteit van zorg straks dubbel en dwars nodig hebben.”

Daarom is het volgens de bestuursvoorzitter van strategisch belang dat zoveel mogelijk mensen thuis geholpen worden. Zo blijft er genoeg ruimte voor mensen die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis horen. Bovendien, benadrukt Dillmann, willen mensen graag thuis geholpen worden en zelf de regie voeren.’

Samenwerking nodig

De genoemde en nieuwe e-healthprojecten komen niet zo maar van de grond. Ze zijn vaak lastig te realiseren omdat er verschillende partners bij betrokken zijn. Daarom werkt het Isala ziekenhuis samen met het Health Innovation park (HIP).

Wilma Koch van het HIP vertelt hierover: “Voor sommige mensen gaan de e-health-ontwikkelingen nog te langzaam. Dat ligt niet aan de techniek maar aan het feit dat in de gezondheidszorg toch alles extra geborgd moet zijn. Het is hard werken. Beeldbellen bijvoorbeeld kan in de consumentenmarkt al jaren, maar moet in de gezondheidszorg via beschermde kanalen. Om alle neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op te krijgen, helpt het HIP.”

Volgens Dillmann worden de komende jaren grote stappen gezet in Isala op het gebied van e-health. “Een grote rol speelt straks ons nieuwe EPD van HiX. Dat is een groot project waarin we samen optrekken met one fusiepartner Diaconessenhuis. Het nieuwe EPD zorgt er in de toekomst voor dat de patiënten die nu al gebruikmaken van het cliëntenportaal ‘Mijn Isala’, straks ook daadwerkelijk real-time toegang hebben tot hun cliëntendossier. Een belangrijk moment.”


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!