Draadloze monitoring vrouwen die in ziekenhuis bevallen

wo 13 november 2019 - 09:00
Esther-Tuinman-Treant
Tweedelijn
Nieuws

Treant Zorggroep voert draadloze monitoring in voor zwangere vrouwen die gaan bevallen. Nu is het nog zo bij een ziekenhuisbevalling dat de hartslagen van zowel de moeder als baby vaak gemonitord met behulp van een CTG en fysieke bedrading. Die fysieke draad tussen de moeder, baby en het apparaat verdwijnt nu bij Treant.

In sommige gevallen is het tijdens een bevalling noodzakelijk de hartslag van moeder en baby te volgen. Een CTG volgt de hartslag en geeft dit weer op een scherm, zodat dit goed gemonitord kan worden door gynaecoloog en verloskundige. Op deze manier kunnen zij zowel de moeder als baby goed in de gaten te houden en zo nodig tijdig actie ondernemen. Volgens de zorgorganisatie is draadloze monitoring een absolute meerwaarde voor de moeder. Die heeft hierdoor meer bewegingsvrijheid tijdens de bevalling in het ziekenhuis.

Treant geeft het praktijkvoorbeeld van Michelle Kroeze (26) uit Emmen, die eind augustus beviel van haar dochter Lizz: “Ik vond het echt een verademing vergeleken met mijn eerste bevalling, waarbij er nog geen draadloos CTG beschikbaar was. Het is fijn dat je niet voor elk toiletbezoek losgekoppeld hoeft te worden en dat je heerlijk in bad kan gaan. Dat heb ik dan ook lekker lang gedaan!”

Draadloze monitoring

Gynaecoloog Esther Tuinman heeft erg positieve reacties gekregen over de draadloze monitoring. “Zwangeren kunnen zonder belemmering van draden naar het toilet, onder de douche, in bad of een rondje over de afdeling lopen. Dat geeft ze letterlijk de vrijheid die zo gewenst is tijdens een bevalling.’

Op alle drie ziekenhuislocaties van Treant - Emmen (Scheper), Hoogeveen (Bethesda) en Stadskanaal (Refaja) - kunnen zwangeren terecht op het spreekuur van de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde in het geval van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of zwangerschapsmisselijkheid. Ook de controles van moeder en kind - tijdens en na de zwangerschap - vinden op deze locaties plaats. Wanneer een zwangere opgenomen moet worden of gaat bevallen, gebeurt dit bij Treant altijd op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Continue registratie vitale functies

Draadloze monitoring wordt in ziekenhuizen nog niet op grote schaal ingezet. In het Nijmeegse Radboudumc gebeurt dit sinds 2017 in de vorm van een diverse malen uitgebreide pilot. Sinds juni 2018 zijn patiënten van de afdelingen Heelkunde en Interne Geneeskunde aangesloten op het nieuwe systeem. In plaats van een aantal keren per dag meten, zorgt een klein kastje aan de pols van een patiënt voor de continue registratie van vijf vitale functies. In ICT&health 6 (december) verschijnt hierover een artikel waarin onder meer wordt ingegaan op de lessons learned.

Het Belgische AZ Maria Middelares ziekenhuis in Gent heeft in 2018 draadloos en realtime lichaamsfuncties monitoren ingevoerd. De gegevens komen direct in het EPD terecht. Als de toestand van een gemonitorde patiënt verslechterd, worden verpleegkundigen hierover geïnformeerd zodat ze direct kunnen ingrijpen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!