Draagbare biosensoren kunnen ziekten in vroeg stadium detecteren

di 4 april 2017 - 08:46
Nieuws

Het wordt misschien mogelijk om fysiologische veranderingen via biosensoren in wearables te detecteren nog voordat symptomen van een bepaalde ziekte zich aandient. De oplossing in ontwikkeld door wetenschappers met steun van de Amerikaanse gezondeheidsorganisatie National Institutes of Health.

Veranderingen in hartslag, bloeddruk of lichaamstemperatuur kunnen in sommige gevallen wijzen op hart- en vaatziekten of infecties. Hoewel meerdere check-up per jaar mogelijke aandoeningen kunnen voorkomen, zou frequentere monitoring ervoor kunnen zorgen dat ziektes zich in tussenliggende periodes niet ongemerkt kunnen ontwikkelen. Aangezien parameters per dag en per individu flink kunnen verschillen, bieden reguliere check-ups niet altijd een accuruut beeld, stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers stellen metingen via biosensoren op wearables, zoals de Apple Watch of een FitBit parameters non-stop te kunnen monitoren. Hoewel een toenemend aantal consumenten over een wearable beschikt, is nog onduidelijk wat precies met de data kan worden gerealiseerd.
 
In het onderzoek werd een persoon twee jaar lang dagelijkse gemonitord. Binnen die twee jaar had de man vier periodes waarin zijn lichaamstemperatuur en huid bovengemiddeld warm bleken. Gedurende drie van die vier perioden ervaarde de patient congestie. Op basis van de medische data kon de diagnose van Lyme al in vroeg stadium worden gedetecteerd.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!