Één op de drie Nederlanders (34%) gebruikt momenteel een app, een wearable of een meter om zijn of haar gezondheid te monitoren. Hartslagmeters en sporthorloges zijn de meest populaire wearables. Apps voor smartphones en wearables worden het meest gebruikt.
Dit blijkt uit cijfers van de Smart Health Monitor van marktonderzoeksbureau Multiscope onder 6.000 Nederlanders. Consumenten registreren vooral lichaamsgegevens op het gebied van sport & bewegen (20%) en voeding & gewicht (18%). Binnen sport & bewegen zijn het meten van afstand en/of snelheid (67%) en registreren van calorieverbruik (52%) populair. Binnen voeding & gewicht zijn Nederlanders het meest actief met de registratie van gewicht (64%) en eetpatroon (44%), zo stelt Multiscope.Het verkrijgen van beter inzicht in gezondheid of activiteit (80%) is de belangrijkste reden om fitness- en health-apps en wearables te gebruiken. Nederlanders die geen gezondheidstrackers gebruiken, geven als reden vooral op dat ze dit overbodig vinden (52%). Consumenten die gestopt zijn met het via apps of wearables registeren van hun gezondheid vinden het vooral niet praktisch en te veel gedoe (59%).
Merendeel betaalt niet voor health-apps
De meeste gebruikers (56%) registreren gegevens zoals het aantal gezette stappen, hartslag of bloeddruk via health-apps. Drie kwart betaalt niet voor deze apps. Een kwart betaalt wel, vooral via in-app aankopen. Drie op de tien respondenten gebruiken wearables om activiteit te registreren. Zij gebruiken vooral hartslagmeters (48%) en sporthorloges (35%). Ruim e?e?n op de vijf gebruikt devices zoals een draadloze bloeddrukmeter (45%), een slimme weegschaal (23%) of een draadloze glucosemeter (18%).De Smart Health Monitor onderzoekt het gebruik van apps, wearables en meters. Het volledige rapport is beschikbaar vanaf 5 april 2016.