Een niet-invasieve techniek om het risico op vitamine K tekort te meten

di 28 juni 2016 - 07:05
Vita-K.2_edited
Innovatie
Nieuws

Doorbraak in onderzoek naar hart- en vaatziekten. VitaK Innovation in Life Science, een spin-off van de Universiteit Maastricht, heeft de Vita K Meter gelanceerd, het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine tekorten vast te stellen.

Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK, kondigt met gepaste trots aan dat zijn team, geleid door wetenschappelijk directeur Dr. Cees Vermeer er na enkele jaren in geslaagd is om op basis van verschillende technieken vitamine K insufficiëntie vast te stellen  met behulp van Point-of-Care (POC) en In Vitro Diagnostiek (IVD).

In talloze wetenschappelijke artikelen vanuit VitaK is aangetoond dat verhoogde vitamine K2 inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten. Met het ontwikkelen van innovatieve POC apparaten, wil VitaK helpen de volksgezondheid te bevorderen door gepersonaliseerde voeding. Vitamine K tekort is wijd verbreid, ook in de gezonde bevolking, en vormt één van de grootste risicofactoren voor het hart- en vaatziekten.

Als grootste kennis- en researchcentrum ter wereld op het gebied van vitamine K, onderzoekt VitaK al vele jaren het grote belang van vitamine K2 voor de preventie van hart- en vaatziekten. Vita K Meter is een niet-invasief medisch apparaat dat op de vingertop geklemd wordt en waarmee medische zorgverleners binnen 2 minuten nauwkeurige informatie kunnen krijgen over de toestand van de bloedvaten van hun patiënt. Vita K Meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de verstijving van het vaatbed in kaart te brengen.

VitaK Innovation in Life Science is de eigenaar van de patent aanvraag waarin APG ook gelinkt wordt aan de vitamine K status van de vaatwand (patent aanvraag PCT/EP2016/053696). De meest directe manier om iemands vitamine K status te meten is via de MGP-ELISA technologie, ook ontwikkeld door Dr. Cees Vermeer en zijn team.

Het onderzoeksteam van VitaK’s POC/IVD divisie is vastbesloten om een leidende rol te spelen bij de geïntegreerde gezondheidszorg. Daarom ontwikkelt VitaK, samen met belangrijke strategische partners, ook de VITA METER, een POC / IVD apparaat dat in staat is een groot aantal specifieke tests uit te voeren waarmee huisartsen en andere zorgverleners over maximale informatie kunnen beschikken tijdens een consult of onderzoek, en dus ter plekke snel de juiste diagnose te kunnen stellen.