De Eerste Hart Hulp (EHH) van het Bravis Ziekenhuis stelt iPads beschikbaar aan patiënten om het wachten minder onaangenaam te maken. De tablets gaan ook worden ingezet om om patiënten op de EHH over hun ziektebeeld te informeren. De tablets zijn geschonken door Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.
De EHH is een hulppost binnen de afdeling Spoedeisende hulp. Hier worden patiënten op verdenking van hartklachten geobserveerd, onderzocht en behandeld door gespecialiseerde verpleegkundigen en een SEH-arts of arts-assistent.
‘Het wachten voor patiënten op de EHH aangenamer maken’. Met dat idee diende Barbara Bergmans, verpleegkundige CCU/EHH een verzoek voor twee iPads in bij Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Patiënten die op de EHH binnen komen moeten vaak lang wachten voor alle uitslagen binnen zijn. Zij ervaren het wachten zonder afleiding (van bijvoorbeeld een tv) vaak als lastig en lang. De iPads moeten hierin uitkomst bieden.
3D-printer voor voorlichting
Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis schonk in augustus nog een 3D-printer om patiënten beter voor te lichten. Studenten van het Markland college in Oudenbosch hielpen bij de keuze van de printer. De keuze van de studenten en de Stichting Vrienden van Bravis viel uiteindelijk op de UltimateS5. Deze printer wordt het meest gebruikt in 3D zorglabs en kwam volgens de studenten als beste uit de test.
Moderne technologie vaker ingezet
Een toenemend aantal ziekenhuizen zet moderne technologie in om patiënten beter te kunnen voorlichten. Het Deventer Ziekenhuis bijvoorbeeld zet sinds afgelopen zomer virtual reality-toepassingen in als onderdeel van de voorlichting voor mensen die moeten gaan dialyseren. Met behulp van een VR-bril krijgen zij onder andere een 360-graden film te zien over wat peritoneaal dialyse is. Het ziekenhuis wil voor meer vormen van voorlichting VR gaan inzetten. De ontwikkeling van de film werd mogelijk gemaakt door deelname aan de Nierstichting Challenge.
De afdeling Kindercardiologie (KC) van het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC) ontwikkelde begin dit jaar een app die ouders en kinderen beter moet informeren over een operatie of hartkatheterisatie. Ook moet het makkelijker worden om informatie te actualiseren. Via de app worden onder meer uitlegvideo’s aangeboden in plaats van tekstuele informatie.