Erik Gerritsen: het gaat nu om implementatie en opschalen bij e-health

ma 29 januari 2018 - 12:00
20180126_hucopix_lowres_nologo_050
eHealth
Nieuws

Implementatie en opschalen. Dat waren volgens secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS de kernwoorden van de tweede landelijke e-healthweek, op vrijdag 26 januari afgesloten tijdens de ICT&health conferentie in Utrecht. “Overtuigen is al gebeurd,” stelde Gerritsen tijdens een toespraak op de conferentie. Het gaat nu vooral om het toepassen van e-health op alle plekken waar het nog niet gebeurt.”

De secretaris-generaal, door dagvoorzitter Lea Bouwmeester (Nederlandse Diabetes Federatie) omschreven als een belangrijke aanjager van e-health in Nederland, was zeer tevreden over de resultaten van de e-healthweek. “De onderstroom begint bovenstroom te worden. Een paar jaar geleden was het vooral zaak om e-health op de agenda’s te krijgen. Nu is er de slag naar praktijk: vertel verhalen, telkens weer, over toepassingen in praktijk. Artsen, verplegers, mantelzorgers, patiënten die vertellen hoe technologie hen ondersteunt. De e-healthweek is niet langer alleen een platform om bewustzijn te creëren, maar ook om doorbraken te vieren, te tonen welke successen er zijn.”

Het gaat om de bedoeling

Het gaat om bedoeling die je met e-health toepassingen hebt, stelde Gerritsen. Als je dat scherp hebt, heb je al eerste stap naar implementatie gezet. “Een andere manier om verandering voor elkaar te krijgen, is positieve energie. En stel jezelf  vraag: zijn er niet andere mensen die hier al mee bezig zijn. Daar is de e-healthweek voor, om te laten zien wat er al is. Vorig jaar waren 177 activiteiten, nu 255. Het bruist, er is enthousiasme, goede business modellen, maar de uitdaging is: hoe kunnen we deze initiatieven groter maken?” Belangrijk is volgens Gerritsen ook dat digitale toepassingen niet alleen voor gebruikers, maar ook voor zorgverleners normaal worden. Uit onderzoek van Nictiz en Nivel in de e-health Monitor, waarvan ook resultaten werden gepresenteerd tijdens de ICT&health conferentie, blijkt dat er nog altijd een grote kloof is tussen wens en daadwerkelijk gebruik van bijvoorbeeld digitale dossiers. “E-health als integraal onderdeel van zorg moet meegenomen worden als integraal onderdeel in medische opleidingen.” Gerritsen, die de hele e-healthweek lang gevlogd heeft over de activiteiten die hij bezocht, belooft ook dat zijn vlogs binnenkort ondertiteld zijn zodat ook doven en slechthorenden het kunnen lezen. Hij wijst daarbij op zijn voornemen om onderzoek van Accessibility naar gebrekkige toegankelijkheid van zorgwebsites de komende tijd te vertalen naar concrete acties. Zorgwebsites moeten zo snel mogelijk toegankelijk worden voor mensen met een beperking, zoals blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden. [caption id="attachment_18498" align="aligncenter" width="640"]Erik Gerritsen vlogt tijdens de ICT&health conferentie. Erik Gerritsen vlogt tijdens de ICT&health conferentie.[/caption]

Duidelijke urgentie

Toch zijn we er met zijn allen nog lang niet, waarschuwt Gerritsen. Er is een duidelijke urgentie. "als we niets doen gaat in 2040 zo’n 40 procent van ons salaris naar zorg". Één op de zeven mensen is al actief in of met zorg en als er niets veranderd, worden dat er straks één op de vier. “Technologie moet kwaliteit van leven verbeteren, maar ook zorg betaalbaar houden. Het is dan ook tijd om te luisteren naar het veld en op te houden met alle stelselwijzigingen. Dit kabinet wil dat ook. Er moet meer focus komen op praktijkverbetering. Beginnen met preventie en als dat niet helpt, zoveel mogelijk hulp dichtbij. Zo lang mogelijk thuis wonen en als dat niet meer lukt, zo warm mogelijke zorg in bijvoorbeeld een verpleeghuis. Koude ICT voor warme zorg.” Vanuit een aantal organisaties, zoals de Patiëntenfederatie en Ikone, kreeg Gerritsen ook een document overhandigd met daarin een reeks aanbevelingen om de vertaalslag naar de praktijk meer kans op succes te bieden. Een belangrijke aanbeveling volgens Veronique Nas, die het document overhandigde, was om ook patiënten mee te nemen in de ontwikkeling van digitale toepassingen die juist niet zoveel met e-health hebben. Juist zo voorkom je dat een toepassing in de praktijk struikelt over onwil van gebruikers.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!