Twee AI-projecten in het Radboudumc krijgen financiering van het Hanarth Fonds. John Hermans gaat AI ontwikkelen die alvleesklierkanker in een vroeg stadium kan opsporen op CT-scans. In het andere geval gaat Frédérique Meeuwsen binnen de pathologie de kloof tussen AI-technologie en de klinische praktijk verder dichten.
Alvleesklierkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. De ziekte wordt meestal pas laat ontdekt waardoor goede behandeling vaak niet meer mogelijk is. Reden temeer voor John Hermans in te zetten op AI bij het opsporen van alvleesklierkanker. Uit eerder onderzoek bleek dat met AI alvleesklierkanker via CT-scans vroeg kan worden opgespoord. Onder leiding van het Radboudumc gaan onderzoekers deze AI verder verbeteren en daarna testen op grote hoeveelheden scans.
Openbare data
Zowel de AI als de data worden openbaar gemaakt op het AI-platform Grand-Challenge.org, zodat de ontwikkeling open en betrouwbaar verloopt. Ook andere onderzoekers kunnen de data gebruiken. Daarna moet de AI klaar zijn om radiologen te ondersteunen in de kliniek bij vroege opsporing van alvleesklierkanker. Uiteindelijk doel is om de kans op overleving en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.
In het andere project dat geld kreeg uit het Hanarth Fonds wordt onderzocht op welke manier AI kan bijdragen aan pathologie. De pathologie staat voor grote uitdagingen door het groeiend aantal patiënten, de vraag naar uitgebreide ziektekarakterisering en een afnemend aantal pathologen. Het Hanarth Fonds is op 28 september 2018 opgericht en ontstaan uit de nalatenschap van Arthur del Prado, oprichter en voormalig CEO van ASM International. Het fonds wil het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning bevorderen en verbeteren om zo de diagnose, behandeling en uitkomst van patiënten met kanker te verbeteren.
Computationele pathologie
De opkomst van AI-gestuurde beeldanalyse biedt kansen. Het heeft geleid tot een nieuw vakgebied: computationele pathologie. Ondanks het potentieel worden slechts enkele AI-algoritmen dagelijks in de klinische praktijk gebruikt. Er is nog weinig studie naar gedaan om de impact die computationele pathologie heeft in de praktijk. Dit komt door een tekort aan pathologen met kennis van AI. De uitkomsten van het onderzoek van Meeuwsen moet hierin verandering brengen.
AI-tools zijn ook ingezet bij een onderzoek naar het risico op hartritmestoornissen wanneer patiënten worden bestraald voor de behandeling van longkanker. Dat onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston. De AI-tools werden ingezet om beter in kaart te kunnen brengen hoe het risico op hartritmestoornissen zich verhoudt tot de blootstelling aan verschillende stralingsniveaus tijdens de bestraling van longkanker.