Flinke daling aantal verwijsbrieven – onderzoek

19 juli 2019
klacht-huisarts
Zorgtransitie
Nieuws

Een verwijsbrief voor het aanvragen van hulpmiddelen is steeds minder vaak nodig. De daling bij hoog-laagbedden bedroeg het afgelopen jaar 96 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Duxxie, een online platform voor zorghulpmiddelen.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van informatie uit het bestelsysteem van Duxxie. Een voorbeeld betreft de aanvraag door wijkverpleegkundigen van hoog-laagbedden. In 2018 was nog voor 29 procent van deze bestellingen een verwijsbrief nodig. Nu is dit nog maar 1 procent. Dit betekent dus een relatieve daling van 96 procent.

Iets vergelijkbaars geldt voor anti decubitus kussens en matrassen. In 2018 vroegen alle grote verzekeraars en leveranciers hiervoor nog om een verwijsbrief, nu geen één meer.

Dat het aanvragen van verwijsbriefjes een administratieve last is, bleek uit eerder onderzoek van Duxxie. Gemiddeld blijkt een verpleegkundige er per maand twee uur mee kwijt te zijn. Ongeveer 50 procent van de verpleegkundigen moet tussen de 1 tot 3 keer per maand een verwijsbrief aanvragen.

87 procent vindt verwijsbrief niet nuttig

Ruim een derde doet dat 4 tot 10 keer per maand en ruim 12 procent zelfs meer dan 10 keer per maand. Gemiddeld is een verpleegkundige per maand 2 uur kwijt aan het regelen van verwijsbrieven. Meer dan 87 procent geeft aan de verwijsbrieven niet nuttig te vinden en volgens 81,4% procent wordt de zorg aan huis zonder verwijsbrief dan ook veel makkelijker.

De deelnemers aan het onderzoek menen dat een grotere inbreng van verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg vergroot en de kosten verlaagt.

ZorgDomein

Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds kort via het digitale platform ZorgDomein online inzage geven in de verwijsbrief. Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n 11 miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Sinds eind 2018 kunnen zij ook verwijsbrieven digitaal met patiënten delen.