De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft in samenwerking met iXperium Health en The Simulation Crew een VR-toepassing ontwikkeld waarmee HBO-studenten in een VR-omgeving hun communicatievaardigheden kunnen oefenen in een intakegesprek met een cliënt.
De app genaamd The Virtual Client, een prototype, wordt onderzocht hoe studenten in een virtuele omgeving vaardigheden kunnen oefenen. Daarnaast wordt bekeken hoe de data uit de app kan worden gebruikt om onderwijs meer te personaliseren. Momenteel oefenen studenten een intakegesprek met elkaar, de ene student speelt de cliënt de andere de therapeut. In de virtuele wereld reageren cliënten als echte cliënten. Ze geven meteen een reactie op het gedrag van de student met hun eigen gedrag.
De VR-toepassing laat studenten ervaren hoe een cliënt kan reageren op de professional (student) die een intakegesprek houdt. Kijk je iemand steeds aan dan wordt hij misschien zenuwachtig en zegt hij niets meer, maar als je niet kijkt kan de cliënt je verwijten dat je niet luistert. Na afloop van de intake geeft de VR-toepassing de student feedback. Hoe snel sprak je, gebruikte je veel stopwoordjes, waar liep het gesprek goed en waar niet.
De feedback is gebaseerd op verschillende theoretische modellen die in het onderwijs worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Met deze feedback kunnen docenten hun onderwijs op maat aanpassen.
Het project The Virtual Client levert dit najaar de eerste resultaten op. Eind 2019 is het prototype klaar. Dan kunnen de partners beslissen hoe en wanneer ze de werkelijke toepassing gaan produceren en lanceren.
iXperium Health sinds dit jaar open voor studenten
De HAN opende iXperium Health, bedoeld als een hub voor innovatie in zorg en welzijn, begin dit jaar. In iXperium Health werken professionals uit de zorg en welzijn samen met onderzoekers, opleiders en studenten van de HAN aan vragen rondom de toepassing van technologie in zorg en welzijn.
Studenten werken vanaf hun eerste studiejaar in het iXperium. Zij kunnen daar onder meer leren hoe ze prototypes maken met 3D-printers, leren tijdens hun stage werken met sociale robots zoals Zora en Tessa of leren VR (virtual reality) toe te passen in therapie. Alle opleidingen binnen het thema zorg en welzijn gaan gebruik maken van iXperium Health.