Hightech trainingscentrum Amsterdam UMC open

ma 4 februari 2019 - 07:46
Amsterdam-UMC-ASC
Wetenschap
Nieuws

Vandaag, 4 februari, opent op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC. Het Amsterdam Skills Centre (ASC), een nieuwe faciliteit voorzien van onder meer twaalf hightech operatiekamers, operatierobots en virtual reality simulatoren. De oprichting van het Amsterdam Skills Centre is één van de eerste grote initiatieven van het vorig jaar gefuseerde Amsterdam UMC.

Het in november 2017 aangekondigde ASC heeft als doel chirurgen off the job te trainen om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Doordat zo vaker, sneller en efficiënter kan worden geoefend zijn vaardigheden sneller aangeleerd. Dit verkort de training van snijdend specialisten en verbetert de patiëntveiligheid.

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en middeninkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Volgens de WHO hebben wereldwijd vijf miljard mensen geen toegang tot basale chirurgische zorg. Elke minuut worden meer dan 250 noodzakelijke operaties niet uitgevoerd door een gebrek aan chirurgen en anesthesiologen. Het skills centre heeft tot doel een betaalbare en mobiele leeromgeving te creëren die overal ter wereld geïmplementeerd kan worden.

A'dam als centrum Life Sciences

Met de opening van het ASC beoogt Amsterdam UMC bij te dragen aan ontwikkeling van het Amsterdam Life Science District (ALSD). Het ondersteunt daarin de ambities van de gemeente Amsterdam. Steeds meer medische bedrijven en organisaties, zoals het Europese EMA en een vestiging van de Amerikaanse FDA, vestigen zich in de hoofdstad.

Dit moet een aanzuigende werking hebben op andere medisch technische bedrijven die zich op of rondom het ALSD-terrein willen vestigen, waarmee Amsterdam steeds verder uitgroeit tot een internationaal centrum voor Life Sciences. Vorige week werd nog bekend dat de gemeente Amsterdam de komende jaren 2,4 miljoen euro investeert in het aantrekken van bedrijvigheid op het gebied van gezondheidstechnologie. Het stadsbestuur wil Amsterdam in de komende vier jaar neerzetten als een centrum voor gezondheid en kunstmatige intelligentie.

Unieke samenwerking

Voor het opzetten van de ASC-faciliteit werd samengewerkt met Stryker, een internationaal medisch-technologiebedrijf. Stryker investeerde in het gebouw en leverde de apparatuur die gebruikt wordt voor de trainingen. De onderneming stelde de samenwerking met Amsterdam UMC te zien als een voorbeeld van een uniek partnership tussen wetenschap en bedrijfsleven.