ICT en eHealth in de Forensische Geneeskunde

ma 21 maart 2016 - 09:16
crime-scene-2
Apps
Blog

Ook in de Forensische Geneeskunde (FG) doen ICT en eHealth hun intrede. Het begon met enkele handige apps voor berekeningen van temperatuurscurven en leeftijd & geslacht bij botten bij lijken. En inmiddels zijn de elektronische cliëntdossiers Formatus en Orion ingeburgerd. De FG staat echter aan de vooravond van een snel intredende ICT- en eHealth-revolutie die het vak middels de toegepaste e-instrumenten ingrijpend zullen gaan wijzigen. En het is een weer aandachtspunt voor de eigen vakorganisatie FMG.

Op smartphone, tablet en notebook

De FG is niet alleen forensisch op het gebied van lijkschouwen, arrestantenzorg, zedendelicten, bloed & urineafnames, letselbeschrijving en verwarde personen. De artsen zijn ook behoorlijk mobiel en reislustig tussen plaatsen van delicten (PD’s), mortuaria, arrestantencomplexen, onderzoeksruimten en politiebureaus. Echt forensisch in de zin van mobiel.

Dat mobiel zijn maakt de smartphone, tablet en notebook tot het ‘tool of the trade. Gegevens, communicatie en protocollen maar ook registratie van beeld en geluid horen gewoon ter plekke digital beschikbaar te zijn.

Naslagwerken, protocollen en werkinstructies

De FG-arts gebruikt tal van naslagwerken, protocollen en werkinstructies, plus formularia en huisartsen- en andere behandelstandaarden. In deze tijd niet meer als lijvige mappen in de dokterstas, maar als app of via de cloud beschikbaar. Hetzelfde geldt voor telefoonlijsten en contactpersonen.

Het is momenteel nog een allegaartje van de daarbij gebruikte apps en online opslag. Daar dient letterlijk meer lijn en standaardisatie in te komen om de universaliteit en kwaliteit van dienstverlening te verbeteren.

Het forensisch ECD

Formatus en Orion zijn het elektronisch cliëntdossier voor de FG. Arrestanten, overleden personen en andere verrichtingen zijn hierin goed en vooral ook gestructureerd leesbaar terug te vinden.
De standaard formulieren zoals waarschuwingen niet-natuurlijke dood, het verslag van de lijkschouw, overdracht naar arrestantenzorg en recepten staan hier al digitaal in. Op het wensenlijstje staan nog het statistiekformulier (nog niet overal in het ECD) en het automatisch verzenden van de verklaringen naar de ambtenaar van de burgerlijk stand of de officier van justitie.

In de cloud

Waar geen kabelverbinding is, zou de cloud voor het ophalen en wegschrijven van gegevens wenselijk zijn. Uiteraard wel goed afgeschermd om data- en privacylekken te voorkomen.

Bij de donorprocedure komt het regelmatig voor dat de noodzakelijke gegevens, zoals het geschikt zijn als donor, niet beschikbaar zijn. Dat geeft veel vertraging en soms ook het niet doorgaan van een donatieprocedure. Zou het in deze niet verstandig zijn om met het donorcodicil ook de (ziekte-)gegevens beschermd in de cloud op te slaan¬?

Behandeling en medicatie

Heel lastig en ook bedreigend zijn het ontbreken van de juiste behandelings- en/of medicatiegegevens bij een arrestant. Het snel kunnen inzien of ophalen is dikwijls een must. EHealth en ICT kunnen hierbij goed van dienst zijn. Het koppelen van elektronisch dossier en het landelijk schakelpunt, voorzien hier ICT-technisch in.

Lab op een chip

De FG doet steeds meer bepalingen aan bloed en urine. En dan zijn teststrookjes eigenlijk toch wel wat ouderwets! Een complet laboratorium op een chip (LOC) biedt dan uitkomst. Alcohol, drugs, medicatie en intoxicatie, dergelijke LOC’s kunnen straks wel 100 bepalingen indicatief en kwantitatief uitvoeren. Niet alleen ideaal voor de opsporing, maar ook levensreddend bij arrestanten onder invloed.

Beeldherkenning

Wat betekenen deze verschijnselen aan het lichaam? Wat voor type verwonding is dit en hoe is deze ontstaan/toegebracht? Wel of geen kindermishandeling? Idem: wijst het letsel op seksueel misbruik?

Allemaal vragen uit de dagelijkse FG-praktijk. Twee weten meer dan één. Die tweede kan dan een expert of ervaren collega op afstand of een zelfstandige app zijn. Beeldcommunicatie en –herkenning spelen hierbij een belangrijke rol. De deskundige collega die op afstand meekijkt of de beeldinformatie (foto of video) ontvangt.

Apps die letsels, verwondingen en lijkverschijnselen herkennen en interpreteren, zijn in opkomst. Niet full proof, maar al snel voor meer dan 90% accuraat.

Diagnostiek

De dagen van alleen een stethoscoop, bloedrukmeter en thermometer zijn toch wel geteld. De moderne eHealth voorziet in een waar scala aan slimme e-devices en –sensoren gekoppeld aan visualiserende en analyserende apps. Bloeddruk, zuurstofverzadiging, bloedsuiker, temperatuur, polsslag, ECG, DNA. Noem maar op en het rolt uit het eHealth-instrumentarium. Een combinatie van sensoren, smartphone of tablet en diagnostische apps.

Ook de Tricorders van Star Trek, zoals Scout van Scanadu zijn er al. Bovendien gebruiken onze cliënten deze diagnostische e-tools ook zelf. Dan kan je als FG toch niet achterblijven!

""

In geval van spoed opent de FG een lijn met de SEH van een ziekenhuis. De SEH-arts krijgt zowel de directe meetwaarden als de patiënt te zien en kan samen met de FG-arts meedenken. Wel of niet insturen? Eenzelfde toepassing bij GGZ-diagnostiek en de crisisdienst.



Beeldconsult

Een beeldconsult op afstand is net als bij de huisarts voor de FG heel goed mogelijk. Natuurlijk niet via WhatsApp, maar in een keurig afgeschermde snelle dataomgeving. De FG is veel sneller beschikbaar (buiten het visite-uurtje om) en het kan flink op tijd en kosten besparen.
Tevens goed inzetbaar om de achterwacht op afstand te raadplegen.

In combinatie met het ECD valt blended care, combinatie van fysiek en online contact, op te zetten. De FG kan zo ook cliënten op afstand monitoren en de medicatie of behandeling aanpassen

E-Learning

De FG is een vak van veel kennis, ervaring en praktijk. Inwerkprogramma’s en modules zijn nogal eens onvoldoende om het allemaal onder de knie te krijgen. E-learning biedt een prima gelegenheid om het te leren of kort voor de uitvoering nog eens op te halen van hoe het ook al weer precies zat.

VR en AR

De virtuele en augmented reality bieden tal van kansen voor de FG. Bij de hiervoor al genoemde e-learning kan de FG de plaats van het delict betreden, een handeling of onderzoek uitvoeren, een bewusteloze cliënt analyseren en een gesprek met een lastige passant oefenen.

VR en AR zijn heel geschikt voor het bekijken vanuit verschillende scenario’s of zichthoeken van gebeurtenissen. Kan het zo gebeurd zijn? Of is toch net iets anders waarschijnlijker? Is deze kogelbaan of steekrichting goed? Of kan het letsel bij dit wapen passen?

Er zijn complete CSI-achtige crime simulations verkrijgbaar waarmee de FG en Forensisch rechercheur de situatie kunnen analyseren.

Kent u nog andere voorbeelden? Wij vernemen ze hieronder graag of stuur ons een bericht via redactie@icthealth.nl
 

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!