Iedereen heeft recht op digitale zorg

7 juni 2024
Digitalisering
Nieuws

De Stichting Helpdesk Digitale Zorg is er voor iedereen die vragen heeft over een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) of andere e-health toepassingen. Dit onderschrijft Merlijne Sonneveld (48) oprichter en bestuurder van de helpdesk. “Geduld en vooral ook begrip is essentieel wanneer je iemand echt wil helpen. En begrip voor het feit dat niet iedereen zomaar iets kan. Want mensen kunnen heel capabel zijn op allerlei vlakken, maar soms hebben wij de systemen zo ingewikkeld gemaakt dat het niet zomaar te begrijpen is.”

Sonneveld vindt dat iedereen recht heeft op toegang tot digitale zorg. “Of je er vervolgens ook gebruik van maakt, is aan jou en je zorgverlener. De digitalisering brengt zoveel moois met zich mee. Maar er zijn mensen die niet dagelijks met die digitalisering bezig zijn en hulp nodig hebben. Wij willen die kloof dichten.”

Iedereen denkt vaak dat de groep die de helpdesk aanklopt, vooral laagopgeleiden en ouderen omvat. Maar de groep is veel breder, weet Sonneveld. “Ook hoogopgeleiden en mensen die normaal gesproken digitaal vaardig zijn, kloppen bij ons aan. Er spelen namelijk veel andere factoren mee. Zaken als stress over een uitslag, vakjargon in een PGO of angsten rondom de eigen gezondheid. Allemaal factoren die kunnen meespelen bij het raadplegen en gebruiken van een PGO.”

Uiteenlopende vragen

De Helpdesk Digitale Zorg helpt duizenden mensen per week en het aantal blijft stijgen. Een deel betreft vragen over PGO’s of het koppelen van PGO’s. Daarnaast zijn er veel vragen over andere e-health toepassingen.

“Over het algemeen kun je de soorten vragen die wij krijgen, indelen in twee categorieën”, geeft Sonneveld aan. “Soms zijn mensen onzeker en staan ze nog niet open voor wat ze in de PGO zien. Dan zijn ze bovenal op zoek naar sociale hulp, iemand die meekijkt, meedenkt en een luisterend oor. Als ze eenmaal weten dat er iemand is die hen helpt, staan ze eerder open voor de mogelijkheden die een PGO of andere e-healthtoepassing biedt.”

De andere categorie gaat over de technische aspecten. Dus wanneer het niet lukt om in te loggen, als bepaalde vinkjes niet aanstaan of als er iets is met een update of een autorisatie. Sonneveld: “Met enige regelmaat krijgen we vragen over de koppelcode via sms. Met name wanneer iemand in probeert te loggen voor een ander, denk bijvoorbeeld aan een mantelzorger, en dat zij daar niet uitkomen.”

Digitalisering alledaagse zaak

De Helpdesk Digitale Zorg werkt zoveel mogelijk samen met andere organisaties. Digitalisering is een alledaagse zaak, merkt Sonneveld, maar nog niet voor iedereen toegankelijk of begrijpelijk. “In veel ziekenhuizen en bibliotheken kunnen mensen al terecht om digitaal vaardiger te worden. Maar dat kan nog beter. Ik zie dit als een maatschappelijke opgave. Gelukkig gaat er heel veel goed en ik ben heel blij dat we samen met Patiëntenfederatie Nederland, Stichting MedMij en alle samenwerkingspartners goed aangesloten blijven.”

Sonneveld vindt het essentieel dat niet iedereen opnieuw het wiel uitvindt. “We kunnen veel leren van elkaar en daar moeten we ook trots op zijn. Investeer in je mensen en werk samen. Leer van elkaar, want digitale zorg is in de ene regio niet heel anders dan in de andere. Wat ik zie, is dat we door samen te werken steeds meer weten over de gebruiker. Zo kunnen we dus ook beter inspelen op de behoefte van die gebruiker.”

Lees het hele artikel in ICT&health 3, die op 14 juni verschijnt.