Isala stapt volledig over op digitale overdracht bij verwijzingen

di 11 juni 2024 - 07:00
Nieuws

Het Isala wisselt patiëntgegevens steeds vaker digitaal uit met andere ziekenhuizen. Dat klinkt misschien weinig vernieuwend, maar toch staat deze digitale overdracht (transmuraal verwijzen) tussen ziekenhuizen in Nederland nog in de kinderschoenen. In plaats van informatie over te typen of documenten te scannen, kunnen verzendende ziekenhuizen de benodigde informatie met een paar klikken delen met Isala. Dat is veiliger, sneller en efficiënter. Het Isala streeft ernaar om vanaf 1 juni 2024 alle verwijzingen transmuraal te ontvangen.

Transmuraal verwijzen heeft veel voordelen. Bij zo’n verwijzing worden alle benodigde documenten digitaal meegestuurd. Hierdoor beschikt het ontvangende ziekenhuis meteen over de juiste informatie en hoeft er geen nieuw dossier te worden aangemaakt als de doorverwezen patiënt er nog niet bekend is. Dit bespaart tijd en voorkomt dubbel werk.

Het verzendende ziekenhuis kan op elk moment precies zien wat de status is van de doorverwijzing. Als alle gegevens goed ontvangen zijn, krijgt het verzendende ziekenhuis daar een bevestiging van. De verzonden gegevens komen rechtstreeks in het patiëntendossier. Deze optimalisatie van de patiëntenzorg komt dus vooral ook de patiëntveiligheid ten goede.

Naadloze samenwerking

Het Isala ontvangt momenteel al transmurale verwijzingen vanuit Hardenberg, Deventer, Heerenveen, Sneek en Harderwijk. Naar verwachting zullen in het komende jaar ook Leeuwarden, Revalidatie Friesland, Sein, Bergman, academische ziekenhuizen (Groningen, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen) en de Nexus-huizen (Treant) overstappen op transmuraal verwijzen. Het Isala wil een naadloze samenwerking realiseren met alle verzendende en ontvangende instellingen door het hele land.

Orthopedisch chirurg Guus Haeseker is vanaf het allereerste begin nauw betrokken bij deze nieuwe ontwikkeling. Jaarlijks worden er zo’n 50 orthopediepatiënten uit Hardenberg doorverwezen naar het Isala. Tot voor kort vond de overdracht op papier, per fax of per e-mail plaats. Haeseker: “Eigenlijk best ouderwets. Die manier van werken is natuurlijk behoorlijk foutgevoelig en arbeidsintensief. Dit transmuraal verwijzen werkt superfijn. Ik heb de gegevens van de patiënt direct op mijn scherm, zonder dat de secretaresse daar veel voor hoeft te doen.”

Niet alle verwijzingen vallen overigens onder transmuraal verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan SEH-verwijzingen, spoedverwijzingen buiten kantoortijden en verwijzingen vanuit VVT/eerstelijnszorg (huisarts, fysiotherapeut, tandarts).

Van gegevensuitwisseling naar databeschikbaarheid

Gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid is een onderwerp dat veel partijen in de zorg bezighoudt. En er is een groot verschil tussen gegevens uitwisselen en gegevens beschikbaar stellen. Bij gegevensuitwisseling wordt vaak onnodig veel data tussen allerlei zorginstellingen uitgewisseld. Bij beschikbaarheid blijft de data waar die gemaakt is en kan de zorginstelling kiezen wat wordt overgenomen in het eigen dossier en wat alleen wordt ingezien. Er zijn meerdere initiatieven (Twiin, Santeon Thuis, Health RI, Cumuluz) die toewerken naar databeschikbaarheid in plaats van data-uitwisseling. Het ministerie van VWS ziet dit als een cruciale stap.