Kankermedicijn laat vingerafdrukken verdwijnen.

di 30 augustus 2016 - 14:52
Nieuws

Het veelgebruikte middel Capecitabine, bekend onder de merknaam Xeloda, kan in sommige gevallen het reliëfpatroon van vingertoppen tijdelijk doen verdwijnen. Een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC en de Haagse politie, dat zojuist is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift JAMA Oncology toont dit aan.

150 patiënten gaven gaven volgens het onderzoek hun vingerafdrukken van alle tien de vingers 337 keer af. ’We zagen dat bij 14 procent van de patiënten die Capecitabine gebruikten de vingerafdrukken nagenoeg volledig verdwenen’, zegt Leni van Doorn, verpleegkundig specialist.

Letsel is tijdelijk

Zodra de patiënten stoppen met de medicatie komen na twee tot vier weken de patronen wel weer in de oude vorm terug, dus de schade is niet blijvend. ‘Het is dus niet mogelijk dat iemand als gevolg van de behandeling met Capecitabine andere vingerafdrukken krijgt en daardoor een andere identiteit kan aannemen’, zegt Sebastiaan Veelenturf van de politie Den Haag.

Xeloda wordt voorgeschreven bij patiënten met o.a. borstkanker, maagkanker, endeldarmkanker en dikke darmkanker. Dat het middel huidafwijkingen veroorzaakte was al eerder bekend. Nu blijkt dat er geen verband is tussen de huidafwijkingen en het aantasten van de vingerafdrukken. ‘Er bestond al een vermoeden dat dit middel de vingerafdrukken van patiënten kon aantasten, maar wat er precies gebeurt was onbekend’, zo zegt Ron Mathijssen, internist-oncoloog bij het Erasmus MC.

Identificatie

Vingerafdrukken zijn een belangrijk identificatiemiddel. Dit gaf de aanleiding tot verder onderzoek naar het medicijn en de uitwerkingen. De Nederlandse Justitie en Politie gebruiken vingerafdrukken voor identificatie, je hebt ze nodig biji een aanvraag van een biometrisch paspoort, voor het inloggen op elektronische apparaten als smartphones en tablet en reizigers hebben tegenwoordig hun vingerafdrukken nodig bij een reis naar bijvoorbeeld de verenigde Staten. De onderzoekers geven dan ook het advies aan patiënten die Capecitabine gebruiken en willen reizen om ''een brief met uitleg mee te nemen van de oncoloog’'.