Koudwatervrees ziekenhuizen voor cloud is onnodig

ma 20 juni 2016 - 11:18
Nieuws

De Nederlandse ziekenhuissector loopt achter op het gebied van adoptie van cloudgebaseerde oplossingen. In de care-sector (zorginstellingen) valt het nog mee, maar met name in de cure-sector bestaat er nog veel onnodige koudwatervrees voor cloud-toepassingen zoals VoIP en unified Communications, zo stelt system integrator Zetacom.

In een interview met Telecompaper stelt Dick Dompeling, directeur Zetacom, dat cloud en cloudgebaseerde oplossingen een onomkeerbare trend zijn, net zoals e-health, mobiliteit en unified communications-oplossingen. In het mkb wordt volgens de directeur van Zetacom bij vernieuwing van een communicatieoplossing vaak al standaard gekeken naar een cloudoplossing en meestal ook gekozen.

De gezondheidszorg loopt op dit gebied echter wat achter, meent Dompeling. “Die koudwatervrees geldt minder aan de care-kant. Wij hebben al diverse zorginstellingen cloudgebaseerde telefonie- of communicatie-oplossingen geleverd of zijn hier mee bezig. Vooral aan de cure-kant, in ziekenhuizen, bestaat echter nog de vrees dat de beschikbaarheid van een cloud-platform minder goed is als van een fysieke oplossing.”

Volgens Dompeling is die vrees gebaseerd op steeds minder realiteit. Zo worden verbindingen steeds beter en betrouwbaarder, bandbreedte wordt steeds groter, de beschikbaarheid van cloudoplossingen neemt toe en de toepassingen zijn altijd up to date.  Bovendien, zo benadrukt Dompeling, kan ook een fysieke oplossing op de eigen locatie plat gaan. Mocht dat gebeuren in een datacentrum, dan is er direct iemand aanwezig om er dedicated mee aan de slag te gaan, niet een overbezette IT-medewerker van een ziekenhuis.

E-Health volgende groeimarkt IT- en telecom

Dompeling stelt verder dat e-health-toepassingen de volgende belangrijke groeimarkt vormen op IT- en telecomgebied in de zorg. Voorbeelden zijn de hoeveelheid data die verkregen wordt via IoT-devices, die opgeslagen en bewerkt wordt via cloudoplossingen en uiteindelijk terecht komen in o.a. elektronische patiëntendossiers (EPD’s). Dompeling stelt wel dat gebrek aan standaardisatie nog een probleem vormt. Zorginstellingen willen enerzijds wel meer standaardisatie, maar iedereen houdt ook vast aan het eigen, vaak proprietary platform.”