Maasstad wil juiste zorg op juiste plek concreter invullen

vr 17 januari 2020 - 13:00
Maasstad-ziekenhuis
Tweedelijn
Nieuws

Het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) wil in het nieuwe jaar nog meer (concrete) invulling geven aan ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst stelde de voorzitter raad van bestuur, Peter Langenbach, dat de termen voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg in 2020 vaak te horen zullen zijn in visie en beleid van het ziekenhuis.

Langenbach doelt met Juiste zorg op de juiste plek meer concreet op het voorkomen van opnames of heropnames en het vervangen van zorg door te werken met apps of slimme apparatuur, zoals de slimme pleister. Hierdoor hoeft een patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis te komen. Ook het verplaatsen van zorg naar andere zorgaanbieders zoals naar het Spijkenisse Medisch Centrum, de huisarts, het verpleegtehuis of naar huis, staat in 2020 hoog op de agenda.

De bestuursvoorzitter keek in zijn speech ook terug op 2019. Een goed jaar waarin volgens de RvB mooie resultaten zijn behaald. “We proberen de gezondheid van mensen zo optimaal mogelijk te maken, zodat ze zo gelukkig mogelijk door het leven kunnen gaan. Ik heb alle collega's op de verschillende afdelingen hard zien werken en heb veel patiënten gezond en vaak ook gelukkiger het ziekenhuis weer zien verlaten.”

Juiste zorg op juiste plek concreter

De terminologie Juiste zorg op de juiste plek wordt steeds vaker vertaald in concrete plannen. Zo hebben zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het OLVG eerder dit jaar een overeenkomst gesloten om de zorg in de regio Amsterdam de komende jaren verder te verbeteren. Daarbij zal de focus met name ook liggen op de transformatie van de zorg. Samenwerking met huisartsen, V&VT organisaties en andere ziekenhuizen is van essentieel belang om uiteindelijk de doelstellingen van ‘De juiste zorg op de juiste plek’ te kunnen behalen, eveneens één van de voornaamste focuspunten van de vernieuwde samenwerking tussen OLVG en Zilveren Kruis.

In dit kader liet brancheorganisatie Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) in november weten dat de leden met Philips mogelijkheden gaan onderzoeken om vormen van connected care in te voeren. Het gaat onder meer om het toepassen van draadloze technologie en software voor het bewaken, monitoren, observeren en zelf-management van patiënten over de gehele zorgketen. Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de SAZ, stelde hierover: "Wij hebben afgelopen voorjaar onze strategische koers gepubliceerd, waarbij voorop staat dat we zorg waar dat kan zoveel mogelijk naar de thuissituatie willen verplaatsen."

Samenwerking met zorgverzekeraars

Tijdens de bijeenkomst ‘Samen aan de slag met de transformatie naar JZOJP’ hamerden ziekenhuiskoepel NVZ en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgelopen september vooral op de noodzaak als partners samen ambities te formuleren en omliggende regio’s van ziekenhuizen mee te nemen in de zorgtransitie. Elkaar kennen én vertrouwen werden genoemd als randvoorwaarden om de juiste zorg op de juiste plek vorm te kunnen geven.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!