Meander Medisch Centrum gebruikt nieuwe tracermethode opsporen tumor

ma 18 september 2017 - 10:02
Nieuws

Het Amersfoortse Meander Medisch Centrum gebruikt een nieuwe methode om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate. De toepassing van dit middel is volgens het topklinische ziekenhuis een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair onderzoek.

Tracers zorgen ervoor dat tumoren beter in beeld worden gebracht. De hiervoor door het MMC gebruikte Gallium-68-dotatate is een klein eiwit dat radioactief is gemaakt en zich hecht aan de tumor. In combinatie met een PET-CT camera wordt de tumor zo heel scherp zichtbaar, aldus het ziekenhuis.

De methode wordt nu ingezet bij het in beeld krijgen van zogeheten neuro-endocriene tumoren. Deze  tumoren komen voor in organen die hormonen produceren, zoals in de alvleesklier of in het maag/darmgebied. Zij groeien weliswaar langzaam, maar blijven daardoor ook lang buiten beeld - omdat ze pas laat klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van diarree en buikpijn tot zweterigheid en flushes. Hoe eerder de tumor wordt ontdekt, des te beter is behandeling mogelijk.

Aantal voordelen nieuwe methode


De toepassing van gallium-68-dotatate heeft volgens het MMC een aantal voordelen:
  • Het belangrijkste voordeel is dat de nieuwe methode veel scherpere beelden oplevert. Hierdoor krijgen meer patiënten de juist diagnose dan voorheen.
  • Het onderzoek duurt kort: de patiënt is in 1,5 uur klaar in plaats van twee dagen achtereen anderhalf uur zoals voorheen.
  • Het is weinig belastend: de patiënt krijgt het middel via een infuus in de arm toegediend.
  • Het middel is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen bijwerkingen. De stralingsbelasting is beduidend lager dan met onderzoekmethode die voorheen werd toegepast.

Verder zijn de kosten voor de monitoringmethode laag, omdat het middel wordt gemaakt in de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum. Deze heeft alle benodigde apparatuur en vergunningen voor de bereiding in huis. Hierdoor is het middel zo nodig snel beschikbaar.

Het Amersfoortse ziekenhuis heeft naar eigen zeggen veel ervaring opgebouwd met tracer-stoffen dankzij samenwerking tussen specialisten nucleaire geneeskunde en apothekers. Vorig jaar werd al de prostaatkankertracer gallium-68-PSMA geïntroduceerd. Gallium-68-dotatate is een logische volgende stap.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!