MedEye voorkomt 100.000 medicatiefouten

do 7 juni 2018 - 15:15
MedEye
eHealth
Nieuws

Het medicatie-veiligheidssysteem MedEye heeft de afgelopen jaren 100.000 fouten in de toediening van medicatie voorkomen. In totaal heeft het systeem van Mint Solutions naar eigen zeggen al ruim één miljoen toedieningen gecontroleerd sinds de introductie ervan in 2016. Het systeem wordt inmiddels gebruikt in ziekenhuizen in Nederland, België, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Van de voorkomen fouten in de toediening van medicatie aan patiënten hadden er 13.000 te maken met de verkeerde dosering.

"De reductie van medicatiefouten blijft een uitdaging bij patiëntveiligheid,” stelt Prof. dr. Toine Egberts Professor of klinische farmacie aan de Universiteit van Utrecht. “De belangrijkste fouten tijdens het medicatieproces vinden plaats in het voorschrijfstadium, tijdens toediening van medicatie en wanneer patiënten van zorgomgeving wisselen.”

'MedEye draagt bij aan minder medicatiefouten'

Tijdens medicatietoediening is het vooral van belang om te controleren of het soort medicijn en de dosering overeenkomen met de medicatieorder. Daarnaast moet gekeken worden of de juiste methode van toediening wordt gehanteerd. Volgens Egberts blijkt dat MedEye duidelijk bijdraagt aan de eerste categorie en duurzamer is dan de huidige methoden en technologie om toediening te controleren (zoals twee verpleegkundigen bij de toediening). NVZA-voorzitter Tjalling van der Schors stelde in 2017 dat het toepassen van systemen zoals MedEye een positieve ontwikkeling is, maar dat zo niet alle medicatie meegenomen wordt. Hij geeft daarom de voorkeur aan verplichte barcodering. Het ministerie van VWS heeft zich vorig jaar bij monde van toenmalig minister Schippers geschaard achter landelijke invoering van barcodering om medicatietoediening in ziekenhuizen veiliger te maken. Het huidige kabinet moet hier echter nog werk van maken via nieuwe wetgeving.

Toedieningsregistratie met barcode wordt verplicht

Het aantal medische incidenten in ziekenhuizen wordt al elf jaar bijgehouden in een landelijke database. Ruim 30 procent van de medische incidenten heeft te maken met fouten bij het toedienen van medicijnen, zo blijkt uit analyse van de cijfers uit de database. Toedieningsregistratie via barcodes is echter nog niet verplicht. April 2017 is wel de invoering van de MDR-wetgeving begonnen: over twee jaar is barcodering tot op het niveau van elk medisch hulpmiddel verplicht met behulp van een UDI-systeem (unique device identification). Volgens ziekenhuisapotheker Michiel Duyvendak van het Antonius Ziekenhuis helpen barcoderingen alleen in de helft van alle gevallen bij het voorkomen van fouten in het medicatieproces. Voor de andere helft kunnen extra systemen zoals MedEye uitkomst bieden. Het Antonius werkt al sinds 2014 met een eigen barcoderingssysteem.

Sterke groei Mint Solutions

Mint Solutions liet begin dit jaar weten dat het in 2017 een sterke groei heeft doorgemaakt. Het verwacht dat eind 2018 twintig procent van de Nederlandse ziekenhuizen werkt met MedEye. Nu is dat 10 procent. Vanwege de groei verhuisde Mint Solutions afgelopen maand vanuit Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch om vanuit hier ook zorginstellingen in België en andere Europese landen te bedienen. Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan?  Kom dan op 22 juni naar de ICT&health World Conference. Honderden zorgprofessionals delen en krijgen inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan snel hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, vol is echt vol.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!