Medopad, Tencent sluiten AI-samenwerking voor ziekte van Parkinson

do 11 oktober 2018 - 08:00
Nieuws

Het Britse Medopad gaat samenwerken met de Chinese internetgigant Tencent en het Parkinson's Centre of Excellence van het King's College Hospital in London om te onderzoeken hoe de ziekte van Parkinson via de inzet van kunstmatige intelligentie sneller kan worden gediagnosticeerd.

Het Parkinson-project volgt op een aankondiging die afgelopen februari werd gedaan toen Medopad, dat oplossingen ontwikkelt voor patiëntmonitoring en data analytics, 15 deals sloot met Chinese bedrijven. De Chinese contracten hebben een gezamenlijke waarde van 100 miljoen Britse pond, omgerekend zo’n 113 miljoen euro.

Motorische aspecten Parkinson

In het nieuwe AI-project zal worden gewerkt aan onderzoek naar de motorische aspecten van de ziekte van Parkinson. Tencent levert daarvoor AI-technologie en capaciteiten voor video-analyse van motorische functies bij patiënten. Deze technologie worden gebruikt in de mobiele applicatie van Medopad. In praktijk kunnen patiënten via de app een video assessment krijgen die drie minuten in beslag neemt en resultaten kunnen real-time worden gedeeld met artsen. De methode is volgens de wetenschappers tien keer sneller dan de huidige methodiek die een half uur in beslag neemt.

Startup en technologiegigant

Medopad werd opgericht in 2011 en is wereldwijd actief, maar in Nederland en België is het bedrijf nog relatief onbekend. Medopad rekent onder meer Bayer tot zijn investeerders en dit jaar hoopt het bedrijf 120 miljoen dollar aan kapitaal op te halen. Onlangs lijfde Medopad het Amerikaanse AI-bedrijf Sherbit in voor een onbekend bedrag. Tencent is op zijn beurt al langer op zoek naar partnerships met de medische sector. De ontwikkelaar van de populaire chat-app WeChat sloot al overeenkomsten met Novartis en AstraZeneca op het gebied van productveiligheid en het opsporen van nepmedicijnen.

Digitale toepassingen

Op het gebied van Parkinson worden al regelmatig digitale toepassingen uitgebracht en onderzoek gedaan. Zo kan de Apple Watch symptomen van de ziekte vroegtijdig herkennen. Onderzoek van de Universiteit Twente en het Radboudumc toont aan dat Parkinson-patiënten veel baat hebben bij de ‘laserschoenen’, die helpen om het blokkeren van benen tijdens het lopen te voorkomen.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!