Mobiele app moet gezondheid zwangere tienermoeders verbeteren

wo 20 december 2017 - 11:51
Tienermoeder_edited
Apps
Nieuws

Amerikaanse wetenschappers willen mobiele apps inzetten om de risico’s van zwangerschappen voor jonge moeders te verminderen. Aan de University of Chicago Medicine wordt de app ontwikkeld die in eerste instantie in een beperkte pilot zal worden toegepast. Het doel is vooralsnog om zwangerschappen op gezondere wijze te laten verlopen door de tijdsduur er tussen te verlengen.

Het project heeft landelijke aandacht: het wordt gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH). De focus tijdens de pilot ligt op Afrikaans-Amerikaanse vrouwen tussen 15-25 jaar in Englewood, een wijk in Chicago. De app moet een soort toolkit vormen die uiteindelijk bruikbaar is voor alle zwangere tieners en jongvolwassen vrouwen.

Gezondheidsproblematiek jeugzwangerschappen

Zogeheten korte inter-pregnancy intervals (called IPIs) zijn zwangerschappen die binnen 18 maanden na een eerdere geboorte plaatsvinden. Dergelijke korte periodes tussen zwangerschappen zijn al eerder in verband gebracht met gezondheidsproblemen. In de VS is aanpak van deze problematiek als een zaak van landelijk belang vastgesteld, onder meer in de tienjarige agenda van Healthy People 2020, gericht op het verbeteren van gezondheidsproblemen.

Het Center for Interdisciplinary Inquiry and Innovation (Ci3) in Sexual and Reproductive Health aan de UChicago Medicine zal de app en andere multimedia-instrumenten ontwikkelen voor de pilot in Englewood. In deze wijk heeft 25 procent van de zwangere tieners en jongvolwassen vrouwen een korte IPI, ruim 5 procent meer dan het landelijke gemiddelde.

Andere aanpak voor digital natives

Het project wordt geleid door de oprichter en directeur van Ci3, dokter Melissa Gilliam, in samenwerking met Resilient Games Studio en het Access Community Health Network’s Center for Discovery and Learning, een onderzoekscentrum gefinancierd door de NIH. “Nu de generatie van digital natives volwassen aan het worden is, wordt het tijd voor een andere aanpak en methodiek voor klinische bezoeken,” stelt Gilliam.