De Move-to-run ehealth-app heeft de ehealth challenge in het kader van Expeditie Zelfzorg gewonnen. De app is het geesteskind van Albertine de Haan, psychomotorisch therapeut, en is gericht op het motiveren van chronisch zieke mensen door een runningtherapie-app in een game-design te bieden.
De wedstrijd werd enkele maanden geleden gelanceerd onder het motto 'Bedenk een lumineuze innovatie voor eHealthplatforms'. De Haan was al aan het werken aan een app om via hardlopen mensen te motiveren toen de ehealth Challenge langskwam. "Al een paar maanden werkte ik aan een plan voor een running-app en deze challenge sloot daar naadloos op aan”. Uit de 23 inzendingen en na een spannende pitch kwam de Move to Run-app als winnaar uit de bus. Inmiddels wordt met verschillende partners samengewerkt om de app te realiseren.Moeilijk om te gaan bewegen
De Haan stelt regelmatig in de praktijk te zien hoe moeilijk het is voor patiënten met een psychiatrische aandoening om te gaan bewegen. Vaak vinden ze het nog moeilijker om dat na ontslag vol te houden. "Daar probeer ik de ondersteuning te bieden die mensen nodig hebben. Door het contact met Willem-Jan Renger (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) ontstond het plan om patiënten te verleiden op een eigentijdse manier: via een game en een app." Het idee voor Move to Run werd daarnaast uitgewerkt met de doelgroep zelf: patiënten en patiëntverenigingen.De twee initiatiefnemers gaan nu ook samenwerken met Hogeschool Windesheim, Philips en Zilveren Kruis. Op dit moment wordt Move to Run ontwikkeld voor patiënten met schizofrenie en bipolaire stoornis. Naar verwachting is het prototype begin 2017 gereed. Op termijn kunnen ook mensen met andere psychiatrische of psycho-sociale problemen er gebruik van gaan maken.
Lumineuze innovatie chronisch zieken
Philips en Zilveren Kruis hadden eerder dit jaar ondernemers en designers uitgedaagd om een lumineuze innovatie voor chronisch zieken te bedenken. De drie beste innovaties mochten hun idee pitchen tijdens een workshop Expeditie Zelfzorg. De nadruk lag op een idee waardoor patiënten verleid worden om online met hun gezondheid aan de slag te gaan en te blijven.De drie best innovaties waren:
- Move-to-run (UMCU & HKU)
Een runningtherapie-app in een game-design ter bevordering van de motivatie van bewegen en hardlopen voor mensen met een chronisch psychiatrische ziektebeeld. vooral gericht op de positieve effecten van bewegen, het stimuleren van het gewenste gedrag om hiertoe te komen en vol te houden. - Samen Fietsen (Stichting BOZ)
Virtueel fietsen doe je voor een TV met een traptoestel. Je kiest online een route uit je eigen omgeving en doet het mobieltje met de bewegingsregistratie-app rond je enkel. Hoe harder je fietst, hoe sneller het beeld. Net of je weer echt buiten fietst. Virtueel fietsen met vrienden kan ook. - Ziektelastmeter COPD (Universiteit Maastricht & LAN)
De Ziektelastmeter COPD is een innovatief instrument dat de ervaren ziektelast van de patiënt met COPD centraal stelt in de behandeling. Het geeft inzicht, structuur en ruimte om tijdens het consult een persoonlijk behandelplan te maken waarbij de patiënt de regie kan nemen.