MUMC+ heeft primeur met PET-MRI-scanner

ma 21 oktober 2019 - 08:00
MUMC-PetScan
Diagnostiek
Nieuws

Onderzoekers van het MUMC+ hebben als eersten in Nederland een PET-MRI-scanner in gebruik genomen met als doel een betrouwbare scan te maken van de okselklieren om uitzaaiing bij borstkanker vast te stellen. Tot nu toe is het technisch niet mogelijk om een dergelijke scan betrouwbaar te maken. De onderzoekers hopen daar binnen een paar jaar verandering in te brengen.

Behalve of de scan uitzaaiingen adequaat in beeld brengt, onderzoekt de studie ook de voorspellende waarde van hoe goed chemotherapie bij een bepaalde patiënt gaat aanslaan. Daarvoor wordt voor, tijdens en na de behandeling een scan gemaakt.

Er loopt verder nog een andere studie bij het team, naar de kosteneffectiviteit van de schildwachtklieroperatie. Want een PET-MRI-scan maken is kostbaar, maar het traject bij lymfeoedeem, met kousen, fysiotherapie, ziekteverzuim en dergelijke is naar verwachting duurder, nog los van het verlies van kwaliteit van leven voor de patiënt.

Chirurg en onderzoeker dr. Marjolein Smidt: "Vroeger werden alle okselklieren aan de kant van de getroffen borst verwijderd: het okselkliertoilet. Daarbij vergeleken is de schildwachtklieroperatie die we nu doen al een grote vooruitgang. Hierbij halen we één of twee klieren weg, die betrouwbaar kunnen voorspellen of er uitzaaiingen zijn."

Beeldvormende techniek

Na deze standaardoperatie blijkt in zo'n acht van de tien gevallen dat de klieren schoon zijn. Echter, veel vrouwen houden langdurige klachten over aan deze 'kleine ingreep'. "Dat is extra vervelend als er geen sprake was van een uitzaaiing", aldus Smidt. "Stel je voor dat je bij verdenking op galstenen een buikoperatie moet ondergaan. Dat is niet nodig, dankzij beeldvormende technieken. We hopen dat we met de PET-MRI-scanner een betrouwbaar beeld kunnen maken van de schildwachtklier, zodat we niet meer hoeven te opereren in de toekomst."

Uiteindelijk verwachten de onderzoekers dat niet elk ziekenhuis een PET-MRI-scanner hoeft te hebben als deze beeldvormende techniek inderdaad de schildwachtklieroperatie overbodig maakt. Radioloog in opleiding en onderzoeker dr. Thiemo van Nijnatten: “"Een paar apparaten verspreid over het land, lijkt me heel werkbaar. Als je in Roermond woont en je krijgt borstkanker, is een eenmalige rit naar Maastricht om te kijken of die operatie je bespaard kan blijven, niet zo erg."

Geavanceerde scanners

De voorbije maanden nam een aantal ziekenhuizen innovatieve scanners in gebruik om betrouwbaarder diagnoses te kunnen stellen of bijvoorbeeld om wachttijden te verkorten. Zo nam ziekenhuis Nij Smellinghe vorige maand twee nieuwe CT’s en twee nieuwe MRI’s in gebruik genomen. Hierdoor zijn volgens het ziekenhuis de wachttijden gehalveerd. Ook kunnen hiermee eerder en specifiekere diagnoses kunnen worden gesteld. De nieuwe scanners verbruiken bovendie 30 procent minder energie.

Het Martini Ziekenhuis heeft sinds kort de beschikking over een nieuwe nieuwe MRI-scanner die is voorzien van de nieuwste software. Met het apparaat is het mogelijk om zeer gedetailleerde beelden van het menselijk lichaam te maken. De nieuwe MRI- scanner is een 3T MRI-scanner. De T staat voor Tesla, de eenheid waarin de sterkte van de magneet wordt uitgedrukt. De nieuwe MRI-scanner leent zich met name voor gedetailleerd onderzoek van de hersenen en ruggenmerg, de wervelkolom, skelet en gewrichten, borsten en lever. Maar ook steeds meer voor andere organen in de buik, de prostaat, het hart en voor bredere oncologische doeleinden. 

Rijnstate nam in augustus  de IQon Spectral CT van Philips in gebruik genomen. De IQon Spectral CT is volgens Philips de eerste CT-scanner ter wereld op basis van een spectrale detector, die nieuwe klinische voordelen biedt en de patiëntervaring verbetert. Rijnstate is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat heeft gekozen voor deze CT-scanner.