NHS zoekt beste idee voor zorgtransformatie

di 19 december 2017 - 09:51
NHS-hackaton
Patiënt
Nieuws

De Britse publieke gezondheidsdienst National Health Service (NHS) heeft meer dan 100 ideeën in ontvangst genomen van (tand)artsen, wetenschappers, ontwikkelaars en zorgeconomen die tot doel hebben grootschalige, maatschappelijke uitdagingen in de zorg aan te pakken met behulp van technologische middelen. De ideeën maken onderdeel uit van de NHS Ideas Lab hackathon die vorige maand in Londen plaatsvond.

De NHS Ideas Lab hackathon is primair opgezet om antwoord te kunnen geven op de uitdagingen die de zorgsector in de 21e eeuw mee te maken krijgt. Daartoe behoren onder meer lange wachttijden voor spoedeisende hulp, de toename van administratieve lasten voor zorgverleners en ingewikkelde processen die ten koste gaan van de zorg voor de patiënt. De NHS zette hiervoor een fonds op van 100.000 Britse pond, omgerekend ruim 110.000 euro dat opzij werd gezet voor het beste idee. De hackathon is de eerste editie van het event dat wordt georganiseerd door het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim. Sinds dit jaar is Boehringer Ingelheim sponsor van het zakelijke programma van de NHS, dat twee jaar geleden werd opgericht door NHS England and Health Education England. Het fonds wordt gemanaged door de Apperta Foundation, een medische non-profit organisatie die in 2015 werd opgericht door enkele zorgprofessionals om de zorg via technologie te verbeteren. https://www.youtube.com/embed/10yJl4DgMsA

Ruby on Rails

Eén van de oplossingen die werd aangedragen tijdens de hackathon betrof een systeem om jonge moeders na hun bevalling te blijven monitoren wanneer zij tijdens de bevalling een ruggenprik hadden gekregen. Ruggenprikken verlagen weliswaar de pijn tijdens de bevalling, maar kunnen ook zorgen voor complicaties zoals hoofdpijn en schade aan het zenuwstelsel. Doorgaans verlaten moeders net na de bevalling het ziekenhuis zonder verdere controle achteraf. Vanwege het ontbreken van een nationaal systeem om deze problematiek in kaart te brengen, ontwikkelde één van de deelnemers een app waarin alle informatie omtrent follow-ups van vrouwen die zijn bevallen met een ruggenprik op een centraal dashboard komt waarbij deze wordt aangedreven door een Ruby On Rails server.