Kennisinstituut Nictiz wil een concrete bijdrage leveren aan een visie op betere en meer efficiënte informatie-uitwisseling in de ggz-sector. Hiervoor heeft Nictiz samen met de GGZ-instellingen Rivierduinen, Arkin, GGZ Oost-Brabant en Parnassia Groep een (technische) marktanalyse gemaakt.
De analyse brengt volgens Nictiz sectorale issues, stakeholders en informatiestromen in kaart. De belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit de analyse zijn beschreven in het rapport “informatie-uitwisseling in de GGZ-sector”. Nictiz ziet een aantal mogelijkheden om de informatie-uitwisseling op korte termijn te verbeteren, waaronder het direct verbeteren van informatiestromen, tijdwinst door het gebruik van bestaande standaarden en meer samenwerking.Merijn van der Zalm, directeur ICT, GGZ Oost Brabant, toont zich tevreden over de uitkomsten van de marktanalyse. “Hiermee kunnen we als sector prioriteren en keuzes maken om onze verantwoordelijkheid in de keten verder op te pakken," stelt hij.
Noodzaak voor visie
Er is volgens stakeholders uit de ggz-sector een duidelijke noodzaak voor een omvattende visie op hoe informatie-uitwisseling verbeterd kan worden. Het belang van informatie-uitwisseling in de ggz neemt toe en de sector maakt veelvuldig gebruik van veel verschillende e-health-toepassingen. Dit leidt vaak tot meer administratieve handelingen omdat een koppeling met het patiëntdossier regelmatig ontbreekt.Daarnaast draagt betere informatie-uitwisseling bij aan het verkrijgen van een volledig beeld van de patiënt. Deze uitwisseling is nu vaak nog gebrekkig. Verbetering is op korte termijn mogelijk door gebruik te maken van bestaande informatiestandaarden, zoals voor medicatieveiligheid.
Meer informatie staat in het volledige onderzoeksrapport naar de informatie-uitwisseling in de GGZ-sector. Kort samengevat zijn de mogelijkheden om op korte termijn informatie-uitwisseling te verbeteren :