Oogziekenhuis Rotterdam neemt Preceyes operatierobot in gebruik

26 februari 2018
Foto-Preceyes-Oogziekenhuis-Rotterdam
Tweedelijn
Nieuws

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de naar eigen zeggen eerste operatierobot voor oogchirurgie in Nederland in gebruik genomen. De operatierobot van Preceyes zal ingezet worden bij netvliesoperaties om patiënten preciezer en veiliger te helpen. Ook moet de robot op termijn behandelingen mogelijk maken om aandoeningen aan het netvlies te verholpen waar nu nog geen adequate behandelingen voor zijn.

Netvliesoperaties (operaties aan het achterste deel van het oog) worden nu alleen handmatig uitgevoerd door een kleine groep hoog gespecialiseerde artsen. Preceyes ontwikkelt daarom samen met artsen een robot die hen zal ondersteunen bij het uitvoeren van deze operaties. Het eerste systeem is in 2016 in gebruik genomen in Oxford. Het systeem in het Rotterdamse oogziekenhuis is het tweede PRECEYES Surgical System dat wereldwijd in gebruik is genomen. "Het oog is een klein en complex orgaan,” stelt senior netvlieschirurg Koorosh Faridpooya van Het Oogziekenhuis Rotterdam, betrokken bij de ontwikkeling van de robot. “Oogoperaties zijn daarom erg lastig. De operatierobot maakt het in de toekomst mogelijk om behandelingen preciezer uit te voeren, waardoor we complicaties kunnen verminderen en de uitkomst van de operatie kunnen verbeteren.”

Nieuwe behandelingen mogelijk

Op termijn moeten ook nieuwe behandelingen standaard worden die op dit moment nog zeer moeilijk of zelfs niet mogelijk zijn. Een voorbeeld is het toedienen van medicijnen in zeer kleine bloedvaten achterin het oog en andere behandelingen die er in de toekomst voor kunnen zorgen dat mensen minder snel of niet het zicht verliezen. Nico Klay, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse ziekenhuis, stelt dat het voor een oogheelkundig topinstituut als het Oogziekenhuis van groot belang is om te werken aan baanbrekende innovaties. “Met de ontwikkeling van deze robot zullen we patiënten in de toekomst nog beter kunnen helpen met oogproblemen die we op dit moment nog niet allemaal kunnen behandelen."

Voordelen in veiligheid en efficiency

De operatierobot is gekoppeld aan een 'parkeersensor' die met geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Bovendien kan deze afstand door de robot gebruikt worden om snel en nauwkeurig te reageren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het instrument dat aan de robot is gekoppeld niet het netvlies kan raken. Voor veel netvliesoperaties kan dit grote voordelen in veiligheid en efficiëntie opleveren. De sensor is door Preceyes ontwikkeld en geïntegreerd met de robot in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Medizinisches Laserzentrum Lübeck (Duitsland) en Austrian Center for Medical Innovation (Oostenrijk) als onderdeel van het Europese Horizon 2020 project EurEyeCase. Aan de Technische Universiteit Eindhoven werkt Yanick Douven in zijn promotieonderzoek aan de analyse van de sensordata. Preceyes noemt de introductie in het Rotterdamse ziekenhuis een belangrijke validatie van de sensor. “Met de ondersteuning die deze sensor kan bieden, komen netvliesoperaties binnen het bereik van chirurgen met alle niveaus van ervaring, verwacht prof. dr. Marc de Smet, hoofd medische zaken (CMO) bij Preceyes. "Tijdens het gebruik van de robot worden daarnaast veel data verzameld. Deze data helpen ons om de procedures telkens weer te kunnen verbeteren en chirurgen te trainen."