Operatierobot ondersteunt chirurgen UMCG bij complexe ingrepen

ma 24 september 2018 - 09:00
Operatierobot-UMCG-scaled
Tweedelijn
Nieuws

Chirurgen in het Groningse UMCG hebben onlangs de eerste patiënten geopereerd met behulp van een operatierobot. Op deze manier werd onder meer in een complexe operatie de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt verwijderd vanwege een tumor. Het UMCG is van plan de robot geleidelijk en gericht verder in te zetten bij complexe (kanker)operaties.

De staart van de alvleesklier wordt normaal gesproken weggehaald met een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. De patiënt wordt via kleine sneetjes in de buik en via een kijkbuis met camera geopereerd. In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie, ondersteund door robotgestuurde chirurgie. In dit geval staat de chirurg niet aan de operatietafel, maar zit hij op enige afstand achter een consoletafel. Hij of zij bedient de robotarmen met de instrumenten. Op een beeldscherm is het operatiegebied driedimensionaal te zien, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte.

Veel voordelen robotondersteuning

De combinatie van 3D-zicht en het gebruik van kleine, trillingvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten helpt de chirurg beter manoeuvreren. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook lijkt de kans kleiner dat tijdens de kijkbuisoperatie - vanwege een complicatie, of technische beperkingen - alsnog moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met een kijkbuisoperatie verliest de patiënt doorgaans minder bloed en verloopt het herstel sneller. Voor de chirurg is opereren met robotchirurgie meer ontspannen en ergonomisch beter. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht gebruiken bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot inzet voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.

Groeiende inzet operatierobot

De afgelopen jaren zijn steeds meer ziekenhuizen operatierobots gaan inzetten bij een brede reeks complexere ingrepen. Zo gebruikt het Maxima Medisch Centrum sinds kort als eerste Nederlandse ziekenhuis een Senhance-robot bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie.  Het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht zijn afgelopen juni begonnen met het opereren van de eerste patiënten met de nieuwste versie van de Da Vinci Xi robot. De nieuwe robot is geschikt voor hoog complexe oncologische robotoperaties, zoals operaties bij alvleesklier-, lever- en darmkanker. Nauwkeuriger, minder belastend werk zijn voordelen voor chirurgen. Voor patiënten betekent een minder ingrijpende operatie minder pijn en sneller herstel. Vaak worden ingrepen voor grotere groepen patiënten mogelijk omdat meer chirurgen de operatie kunnen uitvoeren, zoals bij ingrepen aan het oog. Het Oogziekenhuis Rotterdam nam in februari de operatierobot van Preceyes in gebruik voor netvliesoperaties om patiënten preciezer en veiliger te helpen. Ook moet de robot op termijn behandelingen mogelijk maken om aandoeningen aan het netvlies te verholpen waar nu nog geen adequate behandelingen voor zijn.   Congres 'OK Transparant' 2019 Op woensdag 31 oktober komen tijdens het vakcongres ‘Transparantie op de OK’  a.s. specialisten uit de medische, juridische en technologiesector bijeen om over het belang van data, de registratie en verwerking hiervan op de operatiekamer te bespreken en wonen tevens een live debriefing van een operatie bij. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw ticket. Er zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar. (Het congres is  geaccrediteerd met 6 studiepunten.)